Scenă cu proteste! Actorii Teatrului Municipal din Lugoj au jucat cu banderole albe pe braț, împotriva desființării Casei de Cultură

protest teatru lugoj

Actorii Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” au ales să protesteze în timpul spectacolului „Hangița”, care a avut loc miercuri-seara, față de intenția administrației lugojene de a desființa Casa de Cultură a Municipiului.

Decizia a fost explicată de una dintre actrițele piesei, Ileana Căprariu-Nemecsek, care este și angajată a Casei de Cultură a Municipiului.

„Actorii trupei de teatru au decis ca în timpul spectacolului din această seară să poarte o banderolă albă, în semn de protest față de intenția administrației locale de a desființa Casa de Cultură a Municipiului. Casa de Cultură a Municipiului Lugoj este instituția care a coordonat timp de peste 70 de ani destinele culturale ale orașului, sub egida căreia activitatea teatrală și corală de amatori, o activitate neîntreruptă de peste 200 de ani, a continuat să existe și să presteze la cel mai înalt nivel național și internațional. Odată cu dispariția acestei instituții, Teatrul Municipal «Traian Grozăvescu» și Corul «Ion Vidu», cu întreaga lor istorie, vor înceta să mai existe. Corul și teatrul s-au identificat în toți acești ani cu Casa de Cultură a municipiului Lugoj. Nicio altă entitate culturală, indiferent de forma de organizare, nu va putea substitui activitatea de coordonare, susținere și funcționare a acestor formații artistice emblemă ale Lugojului”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Cum în niciun moment nu a fost vorba despre desființarea trupei de teatru și a corului, ci doar de structura care administrează aceste formațiuni, replica a venit imediat de la primarul Claudiu Buciu.

„«Actorii» acestui protest au afirmat, în sala Teatrului, că se va desființa Casa de Cultură, urmând să își înceteze activitatea Trupa de Teatru, Corul «Ion Vidu» sau Ansamblul «Ana Lugojana». Total fals. Însă unii doar așa știu să-și apere incompetența, și turpitudinea, folosind drept scut, oamenii de bună credință, actorii. Componenții trupelor de amatori sunt, în marea lor majoritate, oameni de bună credință, dedicați, care astăzi au fost folosiți, din nou, în mod rușinos. Nu se va desființa decât structura administrativă a Casei de Cultură. Toate formațiile de amatori vor fi susținute în continuare de către lugojeni, din banii acestora și nu numai, prin intermediul structurilor interne ale Primăriei. Îi asigur pe adevărații oameni de cultură ai Lugojului că sunt și voi fi, alături de echipa mea și de colegii din Primărie, cel mai bun partener al lor. Îi asigur pe lugojeni că voi susține oamenii de cultură liberi și nu voi susține niciodată, sub nicio formă «oamenii de cultură» care au «jucat» la mesele politicienilor, pe banii lugojenilor! Voi susține oamenii de cultură care vor lupta împotriva politicienilor derapați spre autoritarism, apărând libertatea de exprimare, libertatea de creație și curajul celor care aleg să reziste. Oamenii de cultură care au plecat capul în fața politicienilor sunt practic «trădătorii» noștri, sunt cei care au avut privilegiul de a fi fost întâii rezistenți, întâii apărători ai democrației, dar care au ales să întineze acest privilegiu cu insignifiante interese personale”, a precizat primarul Claudiu Buciu.

Curtea de Conturi a efectuat în 2018 un control la UAT Lugoj și a descoperit că mai multe chefuri organizate de PSD au fost plătite de Casa de Cultură. La aceea vreme, Claudiu Buciu a făcut publice copiile documentele prin care arăta că balurile PSD au fost organizate cu banii Casei de Cultură. Acesta a arătat că e vorba despre 13 contracte, încheiate de Casa de Cultură în perioada 2009-2016, prin care s-au achitat 125.000 de lei pentru organizarea unor manifestări de către PSD Lugoj sau alte organizații din care fac parte membrii acestui partid.

banner 970 x 250