Aproape 90% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. Ce soluții propun?

iodura de potasiu
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Într-un sondaj realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre doctori au respins planul Ministerului Sănătății care prevede ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 25-29 martie. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% dintre medicii care se opun au răspuns – farmaciile, 36% – primăriile și 28% – Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Ne întrebăm de ce ministrul Sănătății a invitat toate aceste mici organizații ale medicilor de familie la două sesiuni de consultări și în fața presei în luna decembrie 2021, când dorea sprijinul cabinetelor de medicina familiei pentru pregătirea răspunsului Ministerului Sănătății la valul 5 al pandemiei. Aceleași organizații pe care ministrul Sănătății le-a invitat chiar și la o întâlnire la Palatul Victoria cu prim-ministrul României, în 30 decembrie 2021. Ne întrebăm de ce după trei luni fără nici o întâlnire cu organizațiile medicilor de familie, ministrul Sănătății anunță o întâlnire pe 31 martie doar cu Societatea Națională de Medicina Familiei, doar pentru a discuta despre distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele de medicina familiei, când cabinetele sunt reprezentate de patronate, nu de societatea sau asociațiile profesionale. Când sunt organizațiile medicilor de familie mici și când sunt demne de o invitație la Ministerul Sănătății?”, au transmis reprezentanții FNPMF.

Doctorii spun că sunt stupefiați cu privire la declarațiile ministrului Sănătății din ultimele zile despre medicii de familie și despre „opiniile individuale, ale unor organizații mici ale medicilor de familie”, în contextul discuțiilor despre pastilele de iodură de potasiu.

„Ne întrebăm de asemenea de ce ministrul Sănătății a preluat chiar în primele zile de mandat propunerea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie privind testarea gratuită pentru populație cu teste rapide antigen, prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Testare efectuată în prezent de 4223 de cabinete de medicina familiei, din mediul urban și rural, din toate județele țării și municipiul București, extrem de apreciată de pacienți și cu rezultate excelente în depistarea cazurilor de Covid în faza incipientă. Prin vaccinare, testare, prin serviciile medicale și compasiunea oferite zi de zi pacienților își demonstrează medicii de familie responsabilitatea, nu prin împărțirea de pastile”, au mai transmis reprezentanții FNPMF.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Astfel, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie nu susține planul Ministerului Sănătății de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu prin intermediul cabinetelor de medicină de familie.

Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență dețin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie. Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre”, mai transmis medicii.

Doctorii mai spun că vor sprijini Ministerul Sănătății în campaniile de informare a populației, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate. Însă nu vor distribui pastile.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/