Scârțâie majoritatea PNL-USR la CJ Timiș. Un nou scandal pe tema împărțirii banilor către primării

plen cjt

Fault al consilierilor județeni USR pentru administrația Nica. Aleșii Timișului au amânat, în primul plen al anului, repartizarea sumelor din fondul la dispoziția Consiliului Județean Timiș către primării, după ce s-au contrat pe criteriile care au stat la baza distribuției banilor. În discuție sunt 38 de milioane de lei pe care administrația județeană i-ar repartiza orașelor și comunelor, în 2023.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a explicat care au fost criteriile care au stat la baza distribuției celor 38.176.000 lei. Propunerea Executivului CJT poate fi consultată aici.

„Din 2015, prin Legea bugetului de stat se stabilesc criteriile de repartizare a sumelor de echilibrare a bugetelor locale din cote defalcate din impozitul pe venit sau din cote defalcate din TVA, în funcție de gradul de dezvoltare al fiecărui județ și de resursele de impozit pe venit care se colectează pe fiecare județ. În cazul nostru, din TVA nu primim nimic la nivel județean, în consecință nu avem ce să distribuim din TVA, ci doar din impozitul pe venit pentru că se colectează suficient de mult ca să acopere acest mecanism de echilibrare. Ce înseamnă acest mecanism de echilibrare? Înseamnă egalizarea, oarecum, sau de a aduce la o medie a veniturilor pe fiecare UAT astfel încât acestea să poată să își desfășoare cât mai normal activitățile de funcționare, dar să aibă parte și de investiții. Noi, la CJT, practic distribuim anul acesta 6% din impozitul pe venit la nivel județean, dar nu mai mult de 38 milioane lei. În județul Timiș se colectează mult mai mult decât acești 38 milioane, 6% înseamnă 98 de milioane de fapt, deci aproape de 3 ori mai puțin, restul se distribuie la nivel județean, prin Finanțe.”, a explicat Alin Nica.

Totuși, decizia de distribuire a banilor este și una politică, a mai explicat președintele CJ Timiș.

„Avem anul acesta un singur criteriu: strict doar capacitatea financiară a fiecărei unități administrativ-teritoriale, din punctul de vedere al impozitului pe venit colectat (…). Legea nu ne impune ce criterii să folosim, dar colegii din aparatul de specialitate au solicitat, deși legea nu prevede, la fiecare primărie să transmită necesarul, nevoile de funcționare și funcționare. Acestea sunt mult mai mari decât suma pe care o avem noi de distribuit. Aproape 600 de milioane de lei s-au solicitat de la primării, dar noi avem de distribuit doar 38 de milioane. E clar că suma nu va acoperi necesarul solicitat. Și solicitările sunt atât de diverse încât e practic imposibil să faci un criteriu astfel încât să acoperi toate aceste nevoi și poți genera anumite nemulțumiri. (…) Până la urmă, totul se asumă politic și votul în CJT este unul politic pentru că suntem reprezentanți ai partidelor care au participat în alegeri. (…) Eu unul vă spun că nu sunt de acord să mergem pe metoda egalitaristă, comunistă în care fiecare să primească o sumă egală pentru că nici nevoile nu sunt egale și trebuie făcută o diferențiere.”, a mai spus Alin Nica.

Consilierii județeni de la PSD și cei ai USR au fost cei care au cerut amânarea votului, nemulțumiți de faptul că banii nu sunt împărțiți, spuneau ei, echilibrat.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Fără să existe vreun argument logic, conducerea CJ Timiș a decis ca aproape 40 de milioane de lei, banii din impozitul pe venit care pot fi distribuiți comunelor din județ, să meargă aproape exclusiv către primăriile PNL. Oameni buni, aceasta este administrația liberală a județului Timiș și respectul pe care îl arată față de cetățenii simpli din aproape 40 de comune! Consilierii județeni au aflat de «urzeală» cu 15 minute înainte de ședința de plen și «competenții» lideri ai județului au mai cerut și amendamente la proiectul de hotărâre. Cu tristețe constat, încă o dată, că lucrez cu amatori, în frunte cu președintele și vicepreședinții instituției! Incapabili să inițieze ceva clar, concret, strict în beneficiul oamenilor, și nu în funcție de interesele de partid.”, a spus Călin Dobra, consilier județean PSD.

„Cred că proiectul e model de cum nu ar trebui noi să facem administrație în România de-acum încolo, pe de-o parte, din cauza lipsei transparenței (…), apoi partea de consultare – fiind un proiect important, consultarea a lăsat de dorit, nu a o fost o dezbatere reală între grupurile politice. Atribuirea sumelor pare arbitrară și documentația pe care o avem nu e concludentă (…). La cum arată situația, grupul USR nu susține.”, a declarat liderul consilierilor USR din CJT, Vlad Șendroiu.

Discuțiile vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare.

CITEȘTE ȘI: „Corecție” politică pe banii statului. Vicele liberal al CJT explică de ce localitățile conduse de PNL primesc sume mai mari, pe final de an

În schimb, aleșii s-au înțeles la vot cu privire la un alt proiect prin care a fost decisă împărțirea banilor pentru drumurile comunale.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/