Sportul a fost pus pe pauză din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au permis activitățile sportive individuale, dar la Lugoj cadrul de desfășurare a acestora este departe de ideal.
Izvor de sănătate pentru corp și minte, mișcarea de orice fel ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărei persoane, indiferent de vârstă. Închiderea sălilor de fitness sau aerobic pe perioada pandemiei a stârnit nemulțumiri atât din partea celor care lucrează în domeniu și au rămas fără venituri, cât și din partea clienților, sătui de stat în casă. Autoritățile promit redeschiderea acestora odată cu data de 15 iunie, însă măsurile de siguranță impuse sunt stricte și nu toți oamenii se vor încumeta să le calce pragul. În plus, sezonul cald îndeamnă la mișcarea în aer liber.
În mai multe cartiere din municipiu, Primăria Lugoj a amenajat începând cu luna iunie a anului 2011, prin programul „Sănătate pentru toţi” prevăzut şi în cadrul Strategiei de Dezvoltare a municipiului Lugoj, mai multe zone de recreere, care au elemente pentru practicarea fitnessului în aer liber, mese de ping-pong sau mese de șah. Inițiativa este bună, însă ar fi cu adevărat utilă dacă investiția ar fi întreținută, astfel încât lugojenii să poată utiliza aparatele în deplină siguranță, mai ales acum, când sportul individual este încurajat și recomandat, în defavoarea activităților sportive colective.
Mai mulți lugojeni se plâng că se află în imposibilitatea de a utiliza aparatele, deoarece acestea nu se află în stare optimă. Unele dintre ele scot un zgomot infernal dacă cineva se încumetă să le folosească, iar la altele plasticul care acoperă zonele destinate sprijinirii picioarelor este degradat și casabil, iar cei care utilizează aparatele s-ar putea accidenta. Alte aparate sunt distruse complet, cu elemente blocate, rămânând doar… obiecte de decor pe spațiul verde.
Dovadă că starea de degradare în care se află elementele de fitness în aer liber din municipiu nu se datorează pandemiei este faptul că nici în vara anului trecut acestea nu puteau fi utilizate. Motivul? Vegetația abundentă care le ascundea de privirile lugojenilor. Singurele vietăți care se încumetau să le folosească erau șopârlele și șerpii.
„Momentan nu există niciun plan legat de ele, dar o să transmit departamentului tehnic să le inventarieze, iar unde trebuie ceva reparat la aparate, să vedem cum putem remedia situația.”, spune Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.
Locuitorii municipiului nu își fac însă mari speranțe cu privire la un proiect de reabilitare a elementelor de fitness în aer liber, având în vedere că artere mai circulate ale Lugojului arată deplorabil. Promisiunea că orașul va fi modernizat de la periferie spre centru, cum spunea cândva edilul-șef, Francisc Boldea, a rămas la statutul de vorbă în vânt.