Scântei stinse cu înțelegere de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin

grup profesori traian vuia

O întâlnire ce se anunța a fi cu scântei s-a încheiat amiabil între conducerea Inspectoratului Școlar Județean și cea a Liceului „Traian Vuia” din Reșița.

Supărați pe faptul că regulile au fost schimbate în timpul jocului, profesorii de la „Traian Vuia” din Reșița au solicitat astăzi o întâlnire de îndată cu noua conducere a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, pentru a rediscuta o decizie luată anterior, în luna ianuarie, cu privire la proiectul planului de școlarizare județean pentru anul 2023-2024.

„În ianuarie s-au depus propunerile școlilor pentru proiectul planului de școlarizare. La cele patru licee teoretice, trei din Reșița și unul din Caransebeș, s-a aprobat mai puțin cu o clasă decât au solicitat școlile, în ideea că trebuie dezvoltat învățământul profesional și tehnic. Și am înțeles acest lucru. Am depus toate școlile memorii în luna februarie, pe argumente. Am fost convocați toți în 16 februarie și ni s-a explicat că rețeaua școlară nu poate duce mai multe clase decât au fost aprobate inițial, că rămâne în vigoare planul proiectului de școlarizare deja aprobat în ianuarie. Și aici ne-am oprit, pentru că am avut bunul simți să înțelegem că, un memoriu care deja s-a respins se oprește acolo. Nu putem să revenim cu un memoriu la același for care l-a respins. Lucru care nu s-a întâmplat la celelalte trei școli (Colegiul Național «Mircea Eliade» Reșița, Colegiul «Diaconovici-Tietz» Reșița și Colegiul Național «Traian Doda» Caransebeș. Acestea au depus zilele trecute, în intervalul 8-13 martie, din nou memoriu, cu aceeași temă, pe același subiect, cu aceleași solicitări. S-a reluat în discuție în data de 13 martie doar pentru școlile care au depus atunci memoriu. De aici am avut și reacția de a reveni la ISJ. Ni s-a părut discreționară rediscutarea proiectului planului de școlarizare, fără să fim puși la masă din nou toți cei patru reprezentanți ai școlilor în discuție.”, a declarat Bianca Iulia Georgevici, directorul Liceului „Traian Vuia” din Reșița, după întâlnirea avută cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

conducere isj

La rândul său, șeful ISJ Caraș-Severin, Lucian Miclău (foto dreapta), care în ianuarie 2023 nu deținea funcția de inspector școlar general, acesta fiind numit începând cu data de 1 martie, a declarat că solicitarea cadrelor didactice de la „Traian Vuia” a fost analizată și acceptată.

„În urma celor discutate cu colegii de la Liceul Teoretic «Traian Vuia» din Reșița am hotărât ca astăzi (16 martie n.r.), în ședința Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar, să suplimentăm cu o clasă cererea dumnealor, făcută către instituția noastră, dar și în urma discuțiilor pe care le-am avut cu doamna director general din Ministerul Educației, Corina Marin, care ne-a transmis că încă se mai poate transmite o adresă actualizată către Ministerul Educației prin care să actualizăm proiectul planului de școlarizare pe județ pentru anul școlar 2023-2024.”, a declarat inspectorul școlar general Lucian Miclău.

Dacă Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin nu ar fi revenit asupra deciziei, Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reșița ar fi rămas cu trei clase de anul viitor, două la filiera teoretică și una la filiera vocațională – clasă de sportivi. Însă cum cele două instituții au reușit să ajungă la același numitor comun, acest lucru nu se va mai întâmpla, iar „Traian Vuia” va avea din toamnă aceeași structură ca cea din prezent: trei clase la filiera teoretică (Matematică – Informatică/Intensiv – Informatică, Științe ale Naturii și Filologie – Intensiv Engleză) și o clasă la filiera vocațională – profil sportiv.