Consilierii județeni au aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, bugetul Timișului pentru 2022, nu înainte de a se lansa în mai multe discuții în contradictoriu. Totul a pornit de la un amendament propus de consilierul PSD Călin Dobra de redirecționare a unei sume importante de bani de la infrastructură la Colterm. Solicitarea PSD s-a lovit de refuzul ferm al președintelui liberal Alin Nica. Nemulțumiri cu privire la construcția bugetară au venit și din partea consilierilor USR.
Călin Dobra, consilier județean PSD, a cerut în cadrul dezbaterilor cu privire la aprobarea bugetului CJT pe 2022 adoptarea unui amendament prin care să fie alocați 5 milioane de lei către Colterm.
„Propun de a fi pragmatici și concreți în ce înseamnă sprijinirea societății Colterm și în acest sens fac următorul amendament: alocarea sumei de 4.500.000 lei pe fondul de rezervă al CJT de la ce înseamnă întreținerea drumurilor județene, constituirea fondului de rezervă la valoarea de 5 milioane și transmiterea acestei sume Primăriei Timișoara cu destinația clară: societatea Colterm.”, a spus Călin Dobra, consilier județean PSD.
În replică, Alin Nica, președintele CJ Timiș, a explicat motivul pentru care nu poate accepta acest amendament și a acuzat social-democrații de „provocări politice”.
„Îmi dau seama că este o provocare politică. Nu este din grijă neapărată pentru cetățenii Timișoarei și mai degrabă să bage zâzanie între PNL și USR, din punct de vedere politic. Amendamentul susținut de domnul Dobra nu este potrivit pentru că am aduce deservicii siguranței circulației. De aceea nu pot fi de acord cu alocarea banilor de la drumuri către fondul de rezervă.”, a declarat Alin Nica.
„Dacă tot vrem să ajutăm cetățenii Timișoarei am putea să facem presiuni, PSD are și prefect acum, are și Guvern PSD-PNL, se pot face presiuni reale la guvern. Dacă suntem puși să alegem între drumuri, asistență socială și căldură nu o să rezolvăm problema cu 2, 3, 4 milioane mutați din stânga în dreapta, ci vom dezavantaja ba un segment din populație, ba alt segment. Problema de fond e la guvern. Într-o țară civilizată nu trebuie să optăm în acest fel.”, a apreciat și Raul Olajos, liderul de grup al consilierilor județeni USR.
De altfel, nici cei de la USR nu sunt complet mulțumiți de cum a fost construit bugetul pentru anul acesta. Spre exemplu, Raul Olajos a apreciat că bugetul Timișului este mai slab decât cel al Bihorului, județ condus de colegul liberal al lui Alin Nica, Ilie Bolojan.
„Ca o comparație, Bihor are un buget consolidat de peste 880 de milioane, iar noi, un județ mai mare cu peste 150.000 de locuitori, nu atingem 800 de milioane. Deci nu stăm atât de bine în proiecții și, din păcate, nici în execuția bugetului de anul trecut. Este un buget mai ambițios decât cel pe anul trecut. Marea problemă nu sunt proiectele, ci execuțiile.”, a spus Raul Olajos, liderul de grup al consilierilor județeni USR,
Spre exemplu, la capitolul Dezvoltare, adică investiții, în 2021 veniturile s-au realizat în proporție de 55,54% și s-au cheltuit 44%.
„Nu s-au primit rambursări de la UE decât în proporție de 54,87%. Trebuie să ne întrebăm de ce. Care sunt cauzele nedecontării. Mă îndoiesc că UE nu a avut banii de rambursat, ci mai degrabă nu am îndeplinit noi cerințele de decontare. Când nu reușești să cheltui banii pentru investiții nu poți să te numești o administrație eficientă, mai ales în situația în care cheltui cam tot ce prognozezi pe funcționarea aparatului din CJT.”, a arătat Raul Olajos.
Într-un final, bugetul a fost aprobat în unanimitate de voturi. Anul acesta, bugetul total al Timișului are o valoare 737 de milioane de lei. Este construit pe șase direcții strategice, iar cei mai mulți bani merg spre investițiile în infrastructură.
CITEȘTE ȘI: CJ Timiș a pregătit bugetul pentru 2022. Cei mai mulți bani merg în infrastructură