Primarul Reșiței Ioan Popa a fost prezent, miercuri, în ședința de plen a Consiliului Județean Timiș ca să îi convingă pe aleșii județeni să aprobe vânzarea acțiunilor deținute de Timiș în societatea Schilift cu 150.000 de euro, în rate pe 3 ani. Discuțiile au degenerat, după ce Ioan Popa i-a acuzat pe aleși că îl șantajează în această acțiune, punând în pericol investiția de aproape 50 de milioane de euro pe care Primăria Reșița are în plan să o realizeze în domeniul schiabil.
În încercarea de a-i convinge pe consilierii județeni de Timiș de vânzarea acțiunilor deținute de județ Primăriei Reșița, la prețul de 150.000 de euro, cu plata în 3 ani, primarul Ioan Popa și-a susținut discursul în fața unei hărți, explicându-le aleșilor timișeni ce planuri are pentru dezvoltarea zonei respective.
„În spatele meu este o hartă care reprezintă proiectul domeniului turistic Semenic Nou (…) proiect de 48 de milioane de euro, telegondolă, 3 pârtii, parc de aventură, tiroliană, piste de biciclete, trasee de bob de vară, parcare de 460 de locuri – aveam nevoie să fim proprietari pe tot arealul schiabil. Noi am vrut să luăm de la Schilift terenul și să punem banii în locul lui. (…) Am aprobat în CL Reșița achiziția acestor acțiuni pe baza unei evaluări făcută de ANEVAR, suma a reieșit la vreo 150.000 de euro și am solicitat doar etapizarea pe 3 ani ca să nu fie o sarcină atât de mare pentru noi, pentru că Primăria Reșița e implicată în foarte multe proiecte și e un oraș cu un buget extrem de redus. Suntem un oraș în suferință și încercăm să ne reparăm. În contextul ăsta am solicitat de la dumneavoastră bunăvoință și acceptarea ca această plată să o facem în 3 tranșe. Am avut surpriza să constat că la Timiș nu s-a mai dorit vânzarea, au început niște discuții, s-a creat o comisie. Noi suntem deja într-o presiune în sensul că noi trebuie să dăm documentația și la Ministerul Turismului, și la ADR, ca să sperăm că luăm o parte din bani de acolo. Din 48 de milioane de euro, 16 milioane vom lua fonduri rambursabile și va trebui să găsim soluții de finanțare bancară pentru alte 30 și ceva de milioane de euro. Eu cred în proiectul ăsta, credem că își va scoate banii la un moment dat, dar va trebui să rambursăm un credit către o bancă în următorii 10 ani. Solicitarea noastră este să acceptați să vindeți aceste acțiuni din acest SRL și să ne acceptați o plată rateizată în 3 ani ca să nu se impacteze bugetul foarte mult pe anul ăsta.”, a spus Ioan Popa.
Prima reacție a venit de la consilierul județean USR Raul Olajos. Aleșii CJT nu se opun vânzării, însă vor să stabilească prețul corect care să includă cel puțin inflația din ultimii 15 ani, de când CJT e parte în această societate.
„Județul Timiș a investit acum mulți ani, peste 15, o sumă absolută de 700 și ceva de mii de lei. Astăzi, după foarte mulți ani, printr-o discuție directă, aparatul executiv a căzut de acord inițial cu Primăria Reșița să facă un exit pe aceeași sumă absolută și plătibilă în 3 tranșe. Suntem de acord să facem acest exit, dar exit-ul să fie într-o formă echitabilă. Vorbim doar de o inflație în ultimii 15 ani. Faceți o actualizare a prețurilor, urmăriți cursul valutar, trebuie să fie un exit fair.”, a declarat Raul Olajos.
Intervenția l-a deranjat pe primarul Reșiței, care i-a acuzat pe aleșii timișeni că îl… șantajează în acest proiect.
„Banatul de munte a fost văduvit în ultimii 25 de ani, Reșița, de peste 40 de mii de oameni. Din 120.000 de oameni, 40.000 de au părăsit Reșița. O să îi găsiți aici în Timiș. Județul Caraș-Severin s-a depopulat. Este momentul să simțiți că fratele mai mare ar trebui să ajute fratele mai mic. Nu am cerut decât să etapizați plata în 3 tranșe. (…) Prima solicitare a noastră asta este: rămâneți în Schilift SRL. Dați-ne acceptul să înlocuim contravaloarea terenului cu bani, faceți ce vreți cu banii – cele trei entități – și noi să luăm terenul să ne putem face proiectul de 50.000.000 de euro. Nu vreau să ieșiți. CJT a spus anul trecut că nu mai vreți să stați și practic m-ați șantajat că nu îmi semnați să înlocuiesc terenul cu bani, dacă nu vă luăm acțiunile. Și m-ați adus într-o poveste în care, după un an, mai facem o comisie să vadă nu știu ce. (…) Cineva crede că cineva vrea să facă ceva. Nu vreau nimeni decât o dezvoltare. Proiectul ăsta e făcut din 2004. Așteptăm de 20 de ani să facem proiectul ăsta. Mi se pare ușor deplasat să avem discuții pe tema unui teren, a unor acțiuni, în condițiile în care stăm să facem un proiect de 48 de milioane de euro. Și eu vă spun, dacă într-un final această comisie va spune că Reșița trebuie să ne dea banii jos o să îi găsesc și o să vi-i dau, dacă asta este problema. ”, a mai spus Popa.
Consilierii județeni s-au arătat revoltați de afirmațiile primarului liberal de Reșița.
„Sunt de acord că fratele mai mare trebuie să fie bun, dar nu trebuie să fie și prost. Aș vrea să ne certați mai puțin că tărăgănăm lucrurile. Noi, CJ, am aflat de acest proiect pentru prima dată în aprilie. Nu e așa mult, domnule primar. Toți ne dorim să reușească acest proiect, dar nu în orice condiții. Lăsați-ne și pe noi să vedem dacă este avantajos, corect. Suntem într-o situație dificilă, ca să nu zic delicată.”, a declarat Elena Micicoi.
„Țin să vă atrag atenția că domnul Popa ne dă o lecție de negociere. Degeaba ne chinuim să argumentăm impacte sociale și echități, domnul Popa e un negociator pur sânge și avem de învățat de la dânsul. Acea valoare nominală trebuie să o actualizăm, de aceea vă propunem această comisie ca să negociem. Avem nevoie de o comisie ca să facem față domnului Popa”, a completat Raul Olajos.
„Dânsul ne tratează cum tratează o mamă un copil care nu vrea să bea lapte și îi dă posibilitatea copilului să bea lapte din ceașca roșie sau verde și atunci copilul are impresia că el decide, dar de fapt mama decide.”, a spus și Ioan Sorincău.
Ioan Popa a continuat: „Realizez că poate nu sunteți acomodați cu administrația publică, să mă iertați. Eu am 6 ani de primărie și vă spun că nici 7 comisii dacă facem nu vor putea determina valoarea unei clădiri sau a unui teren. Evaluatorul spune cât face, facem sofisme și nu își au sensul. Din punctul meu de vedere, se tergiversează din necunoștință de cauză tot acest proces de un an de zile, lucru care ne pune în pericol proiectul de realizare a instalațiilor pe cablu moderne. (…) Nu am nevoie de acțiunile voastre, ci de teren. De cele 5 hectare. Puteți rămâne în firma asta forever. Nu am nevoie de acțiuni. Eu am nevoie de cele 5 hectare pentru că altfel nu pot să pun proiectul în aplicare.”
„Sunt puțin ofensat de faptul că ni se pune în discuție competența în calitate de consilieri județeni. Sunt curios cum decurge o ședință la CL Reșița când o conduce domnul primar. Domnule primar, puțin ați depășit limita de la care începeți chiar să ne ostilizați vizavi de modul în care ați susținut proiectul aici.”, a declarat și consilierul PSD Petru Andea.
Alin Nica a vrut să tranșeze situația.
„Este în interesul și locuitorilor județului Timiș dezvoltarea acelei zone schiabile. Singura chestiune care se pune este valoarea la care noi dorim să ieșim din această societate. Este clar că societatea fără teren nu are nicio valoare, pentru noi nu e o opțiune să mergem mai departe în societate dacă din societate iese acest teren, pentru că așa cum a fost moartă 15 ani, va fi și mai moartă în continuare dacă nu există acel teren. Cea mai bună variantă de exit pentru noi e una care să ne dea o sumă concretă de bani așa cum am venit în această societate acum 15 ani. Dar noi trebuie să fim conștienți că acest exit nu îl putem face dacă nu există un doritor. De asta dorim această comisie de negociere să discutăm cu cei care vor să preia părțile noastre sociale. Sunt convins că vom găsi un acord. Nu în ședința consiliului județean se duc aceste argumente.”, a spus Alin Nica, președintele liberal al CJT.
„O să îmi cer scuze tuturor și o să mă ridic și o să plec. Nu am niciun câștig eu aici. Pot să stopez proiectul acum. Și atunci veți înțelege de fapt că nu e în regulă ce se întâmplă. Eu sunt un om care de 18 ani lucrez la proiectul ăsta, strâng din dinți, acumulez umilințe de la toată lumea (…) și stau să negociez cu Timișul să iau 5 hectare de teren?”, a concluzionat Ioan Popa.
Într-un final, consilierii CJT s-au impus prin vot și au aprobat formarea unei comisii cu aleși de la toate partidele care să poarte negocierile aferente acestei tranzacții. Membrii comisiei sunt: Cosmin Costa (PNL), Raul Olajos (USRPLUS), Dan Idolu (PSD) și Elena Micicoi (Pro România). Președinția comisiei va fi asigurată de liberalul Cosmin Costa.