Scandalul de la TMK, pe masa procurorilor!

Problema dosarelor de pensii a făcut valuri între directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Dorin Brăilă, și liderul sindical Iancu Muhu. Scandalul va ajunge și la Parchet, dar și la Ministerul Muncii.

Situația a luat naștere atunci când dosarele de pensionare ale angajaților de la TMK au fost respinse de conducerea Casei de Pensii, atât cea județeană, cât și cea de la nivel național. Actele depuse pentru obținerea pensiilor au fost considerate ilegale. Mai mult decât atât, reprezentanții Casei de Pensii au sesizat Parchetul referitor la neregulile găsite în actele angajaților instituției.

Liderul sindicatului Vatra al TMK aduce acuze la adresa conducerii Casei Județene, susținând că dacă situația va fi dusă la Parchet el, personal, o va prezenta atât prefectului și președintelui Consiliului Județean, cât și Ministrului Muncii. Mai mult decât atât, Iancu Muhu consideră că directorul Casei Județene de Pensii, Dorin Brăilă, nu vrea să comunice cu nimeni pentru a explica motivele pentru care nu acceptă dosarele de pensionare care, susține liderul sindical, se încadrează în normele legale.

Trebuie să avem o discuție cu domnul prefect și cu președintele Consiliului Județean, pentru că se pare că domnul Brăilă este foarte supărat și nu vrea să poarte un dialog. Nu vrea să comunice cu nimeni, măcar să explice care sunt motivele pentru care nu acceptă dosarele de pensionare. Este o persoană foarte dificilă. Dacă a găsit nereguli, să iasă în față și să spună care sunt. Nu există nereguli!”, a explicat răspicat Iancu Muhu.

Mai mult decât atât, liderul sindical amenință că va apela la instanță pentru a lămuri situația. Asta după ce, de la începutul anului și până în prezent, cel puțin 15 dosare au fost respinse fără vreo explicație. „Problema este că un angajat de la noi a dat în judecată acum ceva vreme Casa de Pensii și de atunci nu ne aprobă dosarele. În 12-13 ne pregătim de o întâlnire la Guvern, unde voi discuta cu ministrul Muncii și îi voi prezenta situația de aici”, a mai explicat liderul sindical al TMK.

Cum comentează directorul Casei de Pensii întreaga tevatură?

În ceea ce privește conducerea Casei de Pensii, explicațiile vin să lămurească nemulțumirea angajaților TMK. Dorin Brăilă susține că dosarele de pensionare se primesc în funcție de documentele care trebuie anexate cererii tip. Acesta precizează că problema de la fostul CSR este generată de reclamația unuia dintre angajații instituției, nemulțumit că nu îi este aprobată pensionarea, în situația în care colegilor săi le-a fost admisă. Pornind de la această reclamație, a fost sesizată Casa Națională de Pensii, care a decis că protocolul este ilegal, fiind acordat pe o lege abrogată. Situația a ajuns rapid și pe masa procurorilor de la Parchet.

S-au făcut încadrări pe o lege care a fost abrogată. Ei au fost încadrați în 1990, dar în proporție de maxim 80 la sută. De exemplu, un inginer nu stă tot timpul pe teren. Ajunge la un procent de 60 la sută, iar restul timpului stă la birou, această diferență încadrându-se în grupa a treia, iar apoi se calculează matematic. Ei s-au întâlnit în 2009 și au zis hai să dăm la toți un procent de sută la sută. Nu acuz pe nimeni, eu doar aplic legea și rămâne ca organele să hotărască legalitatea”, a mai menționat Dorin Brăilă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/