SCANDALOS. Reșițenii sunt îngropați în gunoi cu miros „penal”. Politicienii se învârt între șantaj și acuze! (UPDATE)

De la o zi la alta, mirosul gunoiului devine tot mai „penal”, din cauza incapacității de gestionare a problemei deșeurilor în Caraș-Severin. Asta, deși au existat termene clare în acest sens. În doar câteva zile, Reșița s-a transformat într-un mare deponeu, iar în jurul ghenelor de gunoi munții de deșeuri devin tot mai mari de la o zi la alta.

În tot acest timp, în Dealul Lupacului, din cauza problemelor juridice, nu se mai poate depozita nimic! Reșițenii sunt revoltați pentru că neînțelegerile nu sunt problema lor, întrucât sunt la zi cu plata gunoiului și nu merită să fie sfidați cu nesimțire. În plus, au dreptul să trăiască civilizat, nu îngropați în deșeuri, așa cum se întâmplă în aceste zile!

Așa cum Express de Banat relata încă de acum două săptămâni, din 1 decembrie, deponeul din Dealul Lupacului are lacătul pe ușă, după ce firma Green Ecobauer și-a pierdut licența. Pe plan local, s-au găsit câteva variante pentru a descurca ițele încurcate de ADI Intercom, însă până acum nu s-a concretizat nimic. Sorin Simescu, unul dintre acționarii firmei Green Ecobauer, a declarat că nu își explică atitudinea Primăriei Reșița, care s-a angajat că va rezolva problema în scurt timp.

Doar dacă Primăria binevoiește să facă ceea ce a promis de o săptămână pot relua de luni activitatea la deponeu. A promis că ne dă terenul, eu nu pot să fac ceva ilegal, ei îmi forțează mâna să fac un lucru ilegal pe care n-o să-l fac niciodată. Deci, eu nu pot nici să obțin licența, nici absolut nimic fără un titlu de proprietate pe teren, care s-a vrut să se dea. Acum, văd că nu se mai dorește, nu știu ce interes e acolo, dar nu pot să vă zic. Acum, văd că, mai nou, mâine vin să mă evacueze cu Poliția Locală, ceea ce iar e abuziv, de pe o zi pe alta! Nu știu de ce să mă evacueze … că au anulat contractele, credeți-mă, e o ceață totală … Nu știu ce se întâmplă în primăria aia, că dacă aș ști, v-aș spune, dar nu știu”, a declarat Sorin Simescu, acționar al firmei care până la 1 decembrie a preluat deșeurile din tot județul, după care le-a transportat la Vulcan.

Acesta a mers cu atacurile mai departe și a explicat că viceprimarul cu atribuții de primar îi forțează mâna să încalce legea. „A ieșit Crina, s-a bătut cu cărămida în piept că a rezolvat problema … Într-adevăr, am purtat discuții, nu măream tarif, nu se întâmpla nimic, dar trebuia să facă niște pași. Și nu vă supărați, ei știu de trei luni, nu știu de trei zile lucrul ăsta () Băieții ar fi avut timp să facă o licitație, să caute un operator dacă nu vor cu mine. Să facă ce vor ei … nu a făcut nimeni nimic până în 15. Vine Crina să semnăm contracte pe genunchi, eu așa ceva nu fac … Ultima bombă e că mâine dimineață vine poliția să mă evacueze. Am primit notificare, eu așa ceva … evacuări din astea, în 24 de ore, nu am mai auzit de când mama mea m-a făcut (…) Dacă s-ar rezolva acești pași, eu am depus pentru licență, mai am nevoie de contractul de delegare și, bineînțeles, titlul asupra terenului”, a precizat Simescu. Acesta mai spune că subiectul este puternic politizat și că la mijloc ar fi vorba doar despre ambiții politice, deși el a renunțat la a mai fi membrul vreunui partid.

Ce spune Ioan Crina?

Viceprimarul, la rândul său, explică faptul că Primăria Reșița nu are niciun fel de contract cu Green Ecobauer și că partea de servicii pe care firma și-o dorește o deține prin dispoziție Brantner, societatea comercială care adună gunoiul zilnic din oraș. Tocmai pentru că nu a mai făcut acest lucru întrucât nu avea unde să îl depoziteze, Express de Banat a fost astăzi „bombardat” cu poze de la cititori în care gunoiul mustește pe toată raza municipiului, deși oamenii plătesc pentru acest serviciu. Reșițenii sunt revoltați și spun că neînțelegerile politice nu sunt problema lor, atât timp cât ei sunt buni platnici.

Cel mai ușor de rezolvat este cu operatorii noștri care au licență și operatorii noștri sunt Brantner și Supercom. Purtăm discuţii foarte avansate pe partea aceea care o făcea până acum ADI Intercom Deșeuri (…) Groapa nu se poate deschide! Există o înțelegere cu Brantner și cu Simescu, pentru că nu am nimic cu el. I-am spus să își rezolve problema cu licența, cu Brantnerul, pentru că nu avem treabă, iar lucrurile continuă așa cum au fost. Singurul lucru care trebuia reglementat era cel al terenului, care era al municipiului Reșița și predat la ADI Intercom Deșeuri. Noi le-am luat administrarea, am pregătit contract de închiriere, acum toată tevatura asta o fac în subsidiar, de a crește prețul și de a-și arăta mușchii, cât sunt ei de puternici”, este de părere viceprimarul Reșiței.

În ceea ce privește noua autorizație de mediu, care trebuie obținută de firma care îi va lua locul lui Green Ecobauer, Simescu explică faptul că se obține extrem de greu, pe parcursul câtorva luni bune. Prin urmare, până când o nouă firmă ar prelua în administrare deponeul cu toate autorizațiile necesare, s-ar încheia proiectul european și totul ar fi în zadar. „Simescu este un șantajist ordinar și am să comunic asta și organelor abilitate, un șantajist ordinar care vrea să își mărească prețul vizavi de tot județul și să facă jocurile astea vizavi de gunoi, nu să desfășoare o activitate economică normală”, a spus Crina.

O variantă cu rezolvare imediată oferită de viceprimar ar fi o asociere între Green Ecobauer și firma Brantner. Prima are autorizație de mediu, cea de a doua licență și problema ar fi imediat rezolvată, dar partenerii celor două societăți n-au avut nicio întrevedere până acum, din cauza deselor schimbări de dispoziție din Primăria Reșița. Cel puțin, asta susține Sorin Simescu!

Reșițenilor îngropați în gunoi, Ioan Crina le transmite să aibă răbdare.

Încercăm cât mai repede posibil să rezolvăm problema. Situația e similară în tot județul și e creată de ADI, de niște persoane care … na!”, a concluzionat viceprimarul cu atribuții de primar.

În toată încrengătura creată, o parte din vină o are și Consiliul Județean Caraș-Severin, care s-a angajat că va rezolva problema deponeului ecologic, dar care nu este gata la termen. Prin urmare, proiectul va fi finalizat de abia în vara lui 2016, iar perioada care a rămas descoperită a creat un real haos în toate localitățile din județ. Mirosul prinde contur „penal”, mai ales pentru că toate lucrările care se vor desfășura după data de 1 ianuarie 2016 vor trebui suportate din bugetul cărășenilor. UE nu mai alocă niciun leu din cauza întârzierilor!

UPDATE 1 – Supărat pe exprimarea viceprimarului Ioan Crina, Sorin Simescu a revenit cu o precizare. „Dacă știe să își acopere incompetența numai de jigniri, îmi rezerv dreptul să îl dau în judecată“, a declarat acesta pentru www.expressdebanat.ro

UPDATE 2 – Precizări suplimentare din partea administrației

Potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi de municipalitate, Primăria Municipiului Reșița a întreprins demersuri imediate privind soluționarea problemei transportului și depozitării deșeurilor colectate de pe raza municipiului Reșița.

„Precizăm că administrația locală a fost înștiințată în 9 noiembrie 2015 de către SC Green Ecobauer SRL, prin adresa nr. 22952/09.11.2015, despre încetarea de drept a Contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reșița nr. 7161/21.04.2011, de la data de 30.11.2015, în urma încetării de drept la data de 30 august 2015 a contractului de asociere în participațiune încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deșeuri Caraș-Severin și cei doi asociați SC Green Ecobauer SRL și SC Salprest Rampa SRL”, se arată în documentul transmis de administrația locală.

Prin urmare, în 27 noiembrie 2015, Primăria Reșița a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență în cadrul căruia s-a luat act de situația creată și a fost luată decizia de a demara procedurile de încredințare directă a serviciului de salubritate pentru activitățile sistate. În urma discuțiilor purtate cu operatorul serviciului de salubritate din municipiu, s-a stabilit preluarea acestor activități de către SC Brantner Servicii Ecologice SRL, care deține licența pentru acest serviciu.

„În urma unei ședințe extraordinare a Consiliului Local al municipiului Reșița, a fost aprobat Actul adițional nr. 5 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reșița, prin HCL nr. 318/03.12.2015, prin care se dorește încredințarea directă a următoarelor activități ale serviciului de salubritate către SC Brantner Servicii Ecologice SRL:

– selectare/sortare/valorificare/compactare și balotare a deșeurilor materialelor reciclabile;

– transportul deșeurilor reziduale la deponeuri autorizate ecologice.

La ora actuală, se așteaptă semnarea actului adițional de către SC Brantner Servicii Ecologice SRL și deblocarea situației create. Asigurăm cetățenii că Primăria Reșița depune toate eforturile pentru soluționarea problemei în cel mai scurt timp și îi rugăm să înțeleagă, conform celor prezentate anterior, că nu administrația locală este generatoarea stării de fapt”, potrivit Primăriei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/