SCANDALOS. Primarii condamnaţi cu suspendare nu-şi mai pierd mandatul! Vezi ce senator din Caraş-Severin a votat legea!

Parlamentul adoptase iniţial o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 2, art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, propunere ce a fost iniţiată exact în urmă cu un an, pe 17 iunie 2015. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea ei şi a retrimis iniţiativa legislativă la Parlament.

Senatul, care era cameră decizională, a făcut doar o modificare prin care prevedea că sunt exceptaţi de la aplicarea acestor prevederi primarii sau preşedinţii de consilii judeţene care au fost condamnaţi pentru corupţie, fie şi cu suspendare. Legea a ajuns din nou la preşedinte.

Doi dintre parlamentarii de Caraş-Severin au fost prezenţi la dezbaterea acestei prevederi, adică cei doi senatori: Aurel Duruţ şi Ion Simeon Purec. Senatorul Duruţ a votat pentru adoptarea acestui act legislativ, chiar dacă el fusese retrimis spre examinare de către preşedintele Iohannis. Contactat de către Express de Banat, senatorul Duruţ ne-a motivat că este în şedinţa de grup PSD şi că nu poate da declaraţii, asigurându-ne că astăzi își va justifica votul.

În ceea ce-l priveşte pe secretarul Senatului României, Ion Simeon Purec, acesta nu a votat la acest apel, deşi stenograma şedinţei ne arată că era în sală. „Probabil eram prins cu treburi logistice. Ce pot să vă spun este că eu am avut o iniţiativă legislativă care prevedea ca aceia ce se află în situaţia unei condamnări să nu mai poată apărea nici măcar pe listele de candidaţi. E plină ţara asta de oameni de neînlocuit! Dar, din păcate, iniţiativa mea legislativă nu a avut suficient de mulţi susţinători”, spune Ion Simeon Purec, explicând voalat de ce nu a votat un asemenea proiect. legislativ.