Guvernul nu a luat în calcul nevoile oamenilor bătuți de soartă, rămași fără acoperiș deasupra capului în urma furtunii din urmă cu două luni de la Oțelu Roșu. Potrivit reprezentanților Guvernului, persoanele fizice nu reprezintă prioritate pentru statul român deoarece ar trebui să dețină asigurări pentru locuințe!
Potrivit primarului Luca Mălăiescu, administrația publică locală de pe Valea Bistrei a primit un răspuns negativ din partea reprezentanților Guvernului, astfel că suma solicitată în urma evaluării realizate de Comisia pentru Situații de Urgență și aprobată de Prefectura Caraș-Severin rămâne doar o cifră pe hârtie.
„Am primit un răspuns de la Prefectura Caraș-Severin și am fost personal la județ, pentru că am avut o delegație de cetățeni de pe Strada Tineretului, acolo unde și în zi de azi locatarii trăiesc sub cerul liber. Din păcate am primit un răspuns negativ, banii nu vor veni pentru persoanele fizice, doar pentru instituțiile publice, în cazul nostru pentru Liceul Bănățean. Cred că este o greșeală din partea Guvernului că nu-și apleacă atenția și spre oamenii simpli, cetățenii care au fost lăsați în câteva minute fără acoperiș”, a explicat Luca Mălăiescu pentru expressdebanat.ro.
Banii nu au fost alocați pentru că s-a considerat că oamenii ar fi trebuit să aibă asigurată locuința, așa cum obligă legea. Pentru blocurile rămase fără acoperiș nu se alocă niciun leu pentru aberantul motiv că nu au fost afectate apartamentele, adică nu suferă fiecare familie în parte.
„Sunt blocuri unde, din 30 de apartamente pe scară, cum este cazul pe Strada Tineretului, 15 au asigurare și 15 nu au și atunci asiguratorul spune că acoperișul este bun comun și că trebuia să dețină toți locatarii asigurări. În concluzie, asiguratorul ar despăgubi, dar individual pe apartament, ceea ce nu este cazul la noi. Chiar dacă sunt afectate apartamentele de la etajele IV și III din cauza infiltrării apei, pentru acoperiș nu vor beneficia de ajutoare bănești”, spune edilul.
În aceste condiții, cetățenii sunt puși în situația să repare singuri acoperișul blocului, dar din punctul de vedere al primarului, acest lucru este imposibil: „Va veni iarna și vom avea mari probleme pe Strada Tineretului, cu aceste două blocuri. Ca și primar întotdeauna te gândești cum poți să ajuți, dar din păcate legea nu este permisibilă, nu permite să fie ajutate persoane fizice. Chiar dacă ajuți prin mici sponsorizări, este greu, legea nu permite. În final trebuie să găsim o soluție pentru că nu putem lăsa așa oamenii de aici. Am cerut 80.000 de lei pentru un acoperiș, 160.000 de lei în total și ni s-au alocat doar 24.000 de lei pentru refacerea unui colț dintr-un acoperiș de la Liceul Bănățean, care a fost afectat de furtună, după ce a căzut un brad peste clădire”.