SCANDALOS: Mona Lisa a vândut carne mucegăită sub nasul autorităților. DSVSA fuge de răspundere!

Interceptările procurorilor privind modul în care era comercializată carnea infectă din magazinele Mona Lisa i-au șocat pe cărășeni, care acum se întreabă de câte ori au avut ghinionul să dea banii pe marfă mucegăită sau împuțită, punându-și sănătatea în pericol.

Potrivit comunicatului de presă transmis de procurori, societatea a fost monitorizată pe parcursul unui an întreg, astfel că instituțiile statului cu atribuții de control în acest domeniu n-au nicio scuză atunci când vine vorba despre controalele impuse de legislația în vigoare, de altfel, foarte strictă la acest capitol.

Instituția care răspunde de unitățile care procesează și vând carne este Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu sediul pe Calea Timișoarei, din Reșița. Cei care o conduc au fost contactați telefonic de reporterii Express de Banat pentru a-i lămuri pe cumpărători cum a fost posibil acest lucru într-un termen atât de lung. 12 luni!

Directorul executiv Florin Rădulescu (FOTO) a fost de negăsit, vineri, în instituție, având de rezolvat probleme de serviciu la Caransebeș. Adjunctul acestuia, Lazăr Dorin Imbrea, ne-a contactat ulterior, însă precizând că nu are atribuții să ofere informații despre numărul controalelor și al sancțiunilor, după caz, dacă au fost aplicate societății comerciale Mona Lisa. A subliniat, totuși, că purtătorul de cuvânt ar urma să revină cu un telefon în care să facă bilanțul controalelor. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat, la fel cum pe parcursul unui an întreg angajații societății vorbeau telefonic prin ce metode ar putea scoate la vânzare carne mucegăită sau aripi de curcan împuțite.

VEZI AICI interceptările procurorilor!

Una peste alta, cei care răspund de Direcția Sanitar Veterinară Caraș-Severin au o parte din vină pentru marfa stricată pusă la vânzare pe rafturi. Asta întrucât, potrivit ultimei actualizări a listei cu măcelării, din 11.07.2014, Mona Lisa figurează cu acte în regulă. Ambele tabele sunt preluate de pe site-ul DSVSA Caraș-Severin.

VEZI LISTA MĂCELĂRIILOR AUTORIZATE!

CITEȘTE LISTA UNITĂȚILOR DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ AUTORIZATE!

Ce spune Legea?

Potrivit Ordinului 823 din 23.09.2013 pentru aprobarea structurii organizatorice detaliate și a Regulamentului de Organizare și funcționare ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, inspectorii instituției stabilesc strategia controalelor oficiale în unitățile autorizate și înregistrare sanitar veterinar.

Potrivit aceluiași document, la articolul 25, DSV ,,elaborează norme sanitare veterinare, planuri de contingenţă şi instrucţiuni tehnice în domeniul siguranţei alimentelor, igienei şi expertizei tuturor produselor de origine animală din unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar care produc, procesează, depozitează, transportă, distribuie şi/sau comercializează aceste produse.

În plus, ,,elaborează periodic programele specifice de monitorizare şi control al parametrilor fizico-chimici, microbiologici, reziduuri, contaminaţi, radioactivitate şi a altor substanţe din produsele de origine animală din domeniul său de competenţă, stabilind frecvenţa de recoltare a probelor, matricile din unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar, precum şi măsurile care trebuie dispuse în cazul unor rezultate necorespunzătoare”.

Reșițenii, caransebeșenii și toți ceilalți cărășeni care măcar o dată au cumpărat carne din magazinele Mona Lisa încă așteaptă bunăvoință din partea inspectorilor DSV, care să le explice cum a fost posibilă, cu regularitate, bătaia de joc la adresa cumpărătorilor.

banner 1000 x 100 hd

Comments

  1. flavius says:

    Aici doar concurenta e la mijloc!!!Am cumparat de ani de zile de la mona lisa si nu am patit nimic.mii de resiteni au fost clienti si au fost f f multumiti.Nu cred ca de aici Romania a intrat in declin!!!!Uitati va la cei care fura din drumuri si autostrazi sau de la diguri si taieri ilegale de arbori, ci de aici chiar mor si au murit oameni!