Primele concluzii date publicității de legiști după ce au efectuat autopsia cadavrului copilului despre care s-a crezut că a fost răpus de insolație și mai apoi de meningită conduc mai degrabă spre culpă medicală!
Ceea ce părea a fi un focar de meningită acută, posibil meningococică, într-o familie de rromi din localitatea Bocșa, a cam fost infirmat în urma examenului anatomo-patologic. Cel puțin până la efectuarea rezultatelor complementare de laborator!
Familia de rromi care și-a înmormânat unul din cei patru copii locuiește într-un cămin de nefamiliști, într-o singură cameră, fără baie, fără bucătărie, cu condiții igienico-sanitare total improprii. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, niciunul din membrii familiei nu are asigurată asistență medicală de către medic de familie, iar minorii nu au antecedente vaccinale.
În 1 iulie, mama s-a prezentat cu unul dintre minorii familiei la Serviciul de Permanență al orașului Bocșa pentru vărsături și febră, unde a fost diagnosticat cu insolație și a primit tratament simptomatic. “La domiciliu, starea minorului s-a înrăutățit, apar erupții peteșiale, vărsăturile se accentuează, motiv pentru care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, unde este ținut sub observație pentru meningită meningococică. Ulterior, are o evoluție nevaforabilă fulminantă, cu agravarea stării generale și deces, în jurul orei 20”, informează DSP.
Părinții, minorii și încă patru verișori ai copiilor au ajuns pentru consult și profilaxie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Au ajuns a doua zi, dar niciunul nu prezenta semne clinice de boală. S-a recomandat profilaxie cu Cefaclor pentru cei trei minori și Ciprofloxacină pentru adulți, membrii familiei neefectuând profilaxia în ziua respectivă, pentru că s-au ocupat de funeralile minorului decedat.
Cei trei minori ai familiei s-au prezentat din nou la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița două zile mai târziu, în 4 iulie, unde, în urma consultului clinic, doi dintre ei au fost internați pentru a fi tinuți sub observație. Unul dintre minori prezenta semne de iritație meningeală, investigațiile biologice sugerând diagnosticul de meningită acută meningococică. Cei patru verișori nu prezentau semne clinice de boală și au refuzat efectuarea chimioprofilaxiei.
“Astfel, potrivit examenului anatomo-patologic (autopsiei) dispusă de către Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, nu s-au stabilit, macroscopic, elemente care să susțină diagnosticul de meningită meningococică. S-a stabilit diagnosticul de pneumopatie acută, minorul decedând în urma unui stop cardio-respirator. Dacă în urma rezultatelor complementare de laborator, solicitate de organele de anchetă, se va stabili diagnosticul prezumtiv, de meningită, vă vom informa ulterior”, a mai transmis DSP.