O treime din populația județului Caraș-Severin, care era arondată la Punctul de Lucru de la Caransebeș al Agenției Județene de Pensii, va trebui să bată drumul până la Reșița. Situația este similară și la Moldova Nouă.
Din luna iulie, conducerea agenției a închis punctul de lucru din Patria Gugulanilor, dar și din Clisura Dunării. Asta înseamnă că pentru orice document sau pentru depunerea dosarului de pensionare oamenii vor fi nevoiți să ajungă la Reșița. În ultimii ani, toate demersurile agenției au dus într-un singur sens: restructurarea activității, povestesc oamenii care au apelat la reporterii Express de Banat pentru clarificarea situației. Deși s-a promis rezolvarea problemei, inclusiv de către ministrul muncii, în cadrul vizitei în județ, nu s-a ajuns la niciun rezultat.
Prin urmare, punctele locale de lucru sunt acum cu lacăt pe ușă. În ciuda nemulțumirii afișate la nivel de Caraș-Severin, directorul Casei Județene de Pensii explică faptul că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
Moștenire comunistă. Trăim în capitalism!
Punctele locale au fost moștenite, faptic, de pe vremea sistemului comunist. Scriptic, acestea nu ar fi prevăzute ca funcționale de lege.
„Conform Legii 263/2010, activitatea sistemului public de pensii se realizează prin casele județene. Acestea sunt aprobate de președintele CNPP, conform HG nr. 118/2012. Activitatea punctelor locale de lucru nu este reglementată prin lege. Acestea au fost înființate înainte de Revoluție, iar dacă legea nu le prevede, este foarte clar de ce s-a luat această decizie. Acestea au existat practic, nu scriptic”, a explicat directorul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, Dorin Brăilă.
În plus, acesta mai spune că programul de calcul al pensiilor este unul integrat, ceea ce înseamnă că funcționează la nivel central, iar veniturile oamenilor care și-au încetat activitatea pot fi revizuite doar prin casele județene din motive de siguranță. „Este firesc să fie eliminat orice risc de spargere a sistemului”, spune Brăilă.
În plus, potrivit anului 2013, cele două agenții locale nu își justificau prezența din cauza numărului mic de pensionari care au apelat la acestea. „Anul trecut, la Caransebeș, media lunară a celor care au apelat la serviciile instituției se ridică la 70, iar la Moldova Nouă la 20”, a subliniat directorul CJP Caraș-Severin, care este de părere că și rentabilitatea este un motiv.
FOTO: cugetliber.ro
A mai fost descoperita o ,,mostenire”comunista?25 de ani cum au functionat?Ce scuze simpliste!
atunci punctele de lucru din Hunedoara si Timis de ce nu le-a inchis Casa Nationala, sau acolo o fi o alta lege…