SCANDALOS. Biolog al unui parc național, amenințat de tăietorii de păduri! [VIDEO]

Pe drumul spre Secu se poate trece mai nou doar cu voia celor care taie toţi copacii din zonă!

Potrivit oficialilor Direcţiei Silvice, în zona localităţii Secu au loc tăieri de arbori la solicitarea Primăriei Reşiţa, care ar fi motivat că intenţionează să lărgească drumul spre localitatea Secu şi, în consecință, se impun aceste defrişări.

Deşi se dau asigurări că tăierile de acolo sunt legale, situaţia de pe teren pare să fie alta: se taie aproape tot ce cade la drujbă, iar drumul judeţean este transformat în rampă de încărcare de către operatorul economic care exploatează masa lemnoasă. Şi nu se poate trece decât cu voia muncitorilor.

Asta a constatat şi biologul unui parc naţional, care a vrut să verifice cele sesizate în presă şi care s-a trezit că nu poate trece pentru că nu este lăsat de cei care încărcau lemnele. Mai mult, tăietorii de lemne o şi ameninţă pe specialistă: „Dacă îmi mai fotografiezi oamenii îţi sparg telefonul!”, spune unul dintre şefii firmei de exploatare. Degeaba îi explică femeia că este pe domeniul public şi că poate fotografia, ameninţările continuă. „Las că te prind eu prin pădure, ai să vezi tu! Ţi-am luat numărul de la maşină, o să te găsesc eu!”, au fost alte ameninţări auzite de aceasta care, și mai grav, era în maşină cu un minor ce a intrat în stare de şoc la auzul acestor ameninţări.

Femeia spune că este inacceptabil acest comportament şi că va face plângere penală în legătură cu acest incident, dată fiind şi filmarea făcută cu telefonul mobil, care dovedeşte ameninţările primite!

 

YouTube video

La Secu, pădurea se taie „progresiv”

Organizațiile de mediu au luat și ele atitudine. „Am primit vești îngrijorătoare: se taie pădure în apropiere de Lacul Secu. Explicațiile date de silvicultori și apărute în presă ne-au sporit îngrijorarea. Imaginile îi contrazic. Un grup de organizații din Banatul Montan tragem un nou semnal de alarmă. Considerăm că exploatarea forestieră din zona stațiunii Secu este una inoportună și care degradează pentru 100 de ani peisajul celei mai populare zone de agrement a reșițenilor. De asemenea, aceste tăieri, afectează posibilitățile de dezvoltare viitoare a Reșiței prin această stațiune de care suntem legați sufletește întreaga comunitate. Au fost și sunt mult prea multe păduri tăiate în județul Caraș-Severin. Este destul! … Întregul areal și dezvoltarea lui durabilă riscă să fie compromise de «tăierile progresive»”

Opinăm că decizia actualei conduceri a Primăriei Reșița și a Ocolului Silvic este total greșită și sfidătoare în condițiile în care, la mai multe întâlniri cu autoritățile locale, am atras atenția asupra necesității de a NU se mai exploata pădurile municipiului Reșița. Numai societățile primitive se bazează pe exploatarea agresivă a resurselor naturale. Asta se dorește la Reșița?”, se arată în comunicatul semnat de organizațiile Asociația Euroland Banat, Asociația Speologică Exploratorii, Asociația Prietenii Munților, Asociația Bike Attack, Asociația Speocaraș, Asociația GEC Nera și Asociația Cogito.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/