Scandal politic în învățământul de pe Valea Bistrei

Campania electorală a pus-o la zid pe soția vicepreședintelui Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni. Acuzată direct de implicarea unității de învățământ la cârma căreia se afla până de curând în acțiunile electorale ale partidului din care face parte, Rozina Ghiorghioni consideră decizia una nejustificată și abuzivă.

Întreaga tevatură a fost generată de o hârtie trimisă primăriei din partea conducerii Liceului Bănățean Oțelu Roșu prin care se solicita aprobarea folosirii Casei de Cultură în scop electoral. Având în vedere faptul că solicitarea în cauză avea antetul unității de învățământ, a fost considerată nepotrivită de către autoritățile locale de pe Valea Bistrei, care au trimis situația la Inspectoratul Școlar. „Doamna director, în data de 13 mai a trimis o hârtie cu antetul liceului, în care solicita să punem Casa de Cultură la dispoziția acțiunilor electorale ce urmau să fie demarate, ceea ce nu mi s-a părut în regulă, tocmai de aceea am trimis acea cerere la ISJ”, a explicat Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu.

Odată ajunsă pe mâinile reprezentanților ISJ, solicitarea în cauză a generat o serie de alte cercetări asupra speculațiilor și acuzelor la adresa Rozinei Ghiorghioni cu privire la modul în care implică unitatea școlară în campaniile partidului din care face parte. Dezamăgită de întreaga situație, dar și de decizia luată peste noapte și fără dovezi clare, soția vicepreședintelui Consiliului Județean consideră totul un joc politic bazat pe acuze fără suport.

Acuzele spun că aș fi încălcat normele prin implicarea liceului în campania electorală. Eu țin să menționez că am fost plecată în acea perioadă, numai în stradă nu am fost. Ce-i drept, am participat în Centru la adunarea partidului, dar nu se pune în discuție să fi implicat în vreun fel școala în acele acțiuni”, a explicat Rozina Ghiorghioni.

De asemenea, aceasta semnalează asupra unor abateri la nivelul altor unități de învățământ cu adevărat grave și transparente. „Mai mult decât atât, au fost școli unde profesorii împreună cu elevii îmbrăcați în tricouri roșii au luat parte la astfel de întâlniri electorale și acolo nu s-a ridicat niciun semn de întrebare. Este o hotărâre fără substrat, luată repede și fără dovezi. Eu le respect decizia, dar voi căuta și fapte doveditoare care să o explice”, a mai adăugat soția vicepreședintelui Consiliului Județean.

Dacă pe de o parte Rozina Ghiorghioni așteaptă dovezi care să explice decizia luată pe baza unor acuze fără suport, edilul-șef Luca Mălăiescu scoate în lumină o serie de date palpabile care cântăresc și ele la hotărârea luată. „Pe lângă această hârtie au mai fost și filmări care arată cum microbuzul școlii a fost folosit după program pentru a trasporta oamenii și elevii la întâlnirile PNL, există și un proces-verbal de constatare la poliție, dar și filmări cu camera ascunsă cu elevii care ieșeau din Casa de Cultură, fiind obligați să participe la întâlniri electorale. Cadrele didactice trebuie să se ocupe de educația copiilor, nu de plimbări electorale cu elevii după ei. Mie personal mi se pare o decizie justă”, a explicat primarul Luca Mălăiescu.

În prezent, atribuțiile de conducere au fost preluate de directorii adjuncți ai Liceului Bănățean din Oțelu Roșu, cel puțin până la următorul concurs care va aduce pe funcție un nou director general.

„La Oțelu Roșu problema a fost cea a directoarei care e acuzată că a implicat instituția școlară în activități politice. Este inadmisibil ceea ce a făcut și, în plus, doamna nu a ocupat postul prin concurs ci a fost detașată în interesul învățământului. Detașarea sa a încetat odată cu abaterea ei de la conduita pe care i-o impune funcția. Dacă a făcut referire la faptul  că ar exista o situație similară demonstrată, atunci procedura va fi identică. Pentru ceea ce s-a întâmplat la Oțelu Roșu există documente care au fost depuse la Minister. Ea a folosit logistica școlii în interes politic”, a declarat pentru Express de Banat inspectorul școlar general, Nicolae Grindeanu.