Scandal pe despăgubirile pentru inundaţii

La Dezeşti pare să nu fie linişte nici acum din cauza modului în care s-au împărţit ajutoarele financiare pentru gospodăriile afectate de inundaţiile din primăvara anului 2000.  

Pe adresa redacţiei Express de Banat a sosit sesizarea lui Petru Moldovan, cetăţean al satului Dezeşti, aparţinător comunei Fîrliug, care reclamă faptul că el şi alţi vecini afectaţi de furia apelor nu au primit niciun ajutor material sau financiar, în timp ce, alţii, mai puţin sau chiar deloc păgubiţi, au băgat în buzunar sume importante. “În primăvara anului 2000, în satul Dezeşti au fost afectate de inundaţii mai multe gospodării riverane râului Pogăniş. Au avut loc inundaţii de proporţii. În vederea înlăturării acestor calamităţi, la nivelul Prefecturii Caraş-Severin s-au constituit echipe de evaluare a pagubelor provocate de inundaţii, dat eu nu am beneficiat de niciul fel de sprijin”, susţine Moldovan.
În Dezeşti se vorbeşte de ani de zile despre căpitanul Marius Lengyel, care ar fi profitat de calitatea sa de şef de raion de intervenţie din partea Inspectoratului de Protecţie Civilă Caraş-Severin, numit fiind prin ordin al prefectului de la acea vreme. Potrivit documentelor, Lengyel a fost într-adevăr şeful raionului de intevenţie, dar pentru comunele Băuţar şi Marga. Chiar şi aşa, prin dispoziţia primarului Fîrliugului de la acea vreme, Petru Vernica, pentru casa cu numărul 155 din Dezeşti au fost alocate 20.000.000 de lei. Ce legătură există între căpitanul Lengyel? “În opinia noastră, în nota de calcul este cuprins și imobilul cu nr. 155 din satul Dezești , imobil care nu a suferit nici o stricăciune, fiind o casă părăsită de aproximativ 30 de ani, pentru care căpitanul Marius Lengyel a ridicat de la casieria Primăriei comunei Fîrliug suma de 20 milioane lei vechi. Căpitanul Marius Lengyel este căsătorit cu nepoata numitei Iovan Elena, proprietara de drept a imobilului cu nr.155”, se arată într-o notă a Primăriei Fîrliug.
Până la ora publicării articolului, căpitanul Marius Lengyel nu a putut fi contactat pentru eventuale lămuriri.