Scandal pe cultura reșițenilor. Clara Constantin e acuzată că ar fi „manager prin vandalism” în timp ce bibliotecarii își plâng de milă!

Reșițenilor le-a fost furat, pe nedrept, fondul de carte, cel puțin asta susțin cei 11 bibliotecari rămași fără cărți de gestionat în cadrul bibliotecii municipale.

Până nu demult Reșița se bucura de unul dintre cel mai bine gestionate fonduri de carte de la nivel regional, aparținând atât Consiliului Județean, cât și Primăriei Municipiului Reșița. Asta până în momentul în care a izbucnit un adevărat scandal cultural între cele două părți și o nouă lege a venit să producă o ruptură în fondul de cărți de care județul dispune.

Noua lege prevede, astfel, că nu mai pot exista doi ordonatori de credit principali, lucru aberant în condițiile în care la Reșița Consiliul Județean purta numele de ordonator principal, primăria fiind cel secundar.

Nu a durat mult până ce managerul bibliotecii Județene, Clara Constantin, a decis că se impune respectarea legii, luând cu sine și tot fondul de carte aflat în patrimoniul Consiliului Județean și mutându-l nu în alt spațiu, ci în cutii stivuite pe care se așază praful.

De partea bibliotecii municipale au rămas doar 11 bibliotecari care își plâng cărțile în sălile bătătorite, în timp ce, spun aceștia, cei care gestionează în momentul de față fondul de carte al județului nu par să miște niciun deget pentru a pune din nou cărțile „furate” la dispoziția cititorilor.

„Nu pot să stau și să privesc modul în care se distruge tot ceea ce am făcut noi împreună și mai ales cei dinaintea mea. Este unicul caz din țară în care Biblioteca Județeană se dezice de partea ei municipală. Ceea ce generaţii de bibliotecari şi directori au clădit cu greu, se face harcea-parcea, încălcându-se legi, fără respect faţă de meserie şi carte, dintr-o trufie de neînţeles la un manager, care nu apără meseria de bibliotecar, ci doar scaunul şi salariul”, a explicat Nicolae Sârbu, fostul director al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”.

Mai mult decât atât, se aduc acuze grave și în ceea ce privește modul în care cei 11 angajați rămași în partea municipală sunt tratați ca niște dușmani. Ba mai mult, Clara Constantin este acuzată și de vandalism, asta pentru că, din spusele lui Nicolae Sârbu, a casat în neștire cărți bune și a distrus clădirile în care erau ținute acestea.

„Cei 11 foști colegi sunt priviţi ca duşmani şi daţi afară din sediu. Managerul Clara Constantin, de parcă toate bunurile ar fi ale ei de-acasă, nu bunuri publice, în serviciul reşiţenilor, a început devastarea arbitrară a bibliotecii. Biblioteca Franceză a fost pur şi simplu vandalizată. Au fost smulse prizele, instalaţiile de încălzire şi de apă. Ştie Clara Constantin cât de greu şi cu cât drag a fost amenajată această secţie? Din toane şi bun plac, cu o anume ură parcă, nu vrea să dea Bibliotecii Municipale nimic. Cică intercalează, apoi le dă în judeţ. Nu mai există nicio evidenţă a mişcării fondurilor”, a mai menționat Nicolae Sârbu.

Contactată telefonic de redactorii Express de Banat, Clara Constantin, managerul Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” s-a arătat în primul rând deranjată de faptul că astfel de vorbe au fost spuse fără a i se permite să fie prezentă pentru a-și spune la rândul său punctul de vedere cu privire la această problemă. Mai mult decât atât, aceasta a menționat că va reveni cu o serie de argumente oficiale care să explice aspectele puse în discuție de Nicolae Sârbu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/