Scandal între foști și actuali membri PSD, la Moldova Nouă! „E sabotaj!”

Prima ședință ordinară a Consiliului Local Moldova Nouă din acest an a fost marcată de tragerea la răspundere a actualilor consilieri PSD de către foști susținători ai social-democraților. Totul, din cauza respingerii proiectului ce vizează deschiderea unei noi cariere de piatră în orașul de la malul Dunării.


Închirierea prin licitație publică a unui teren de 50.200 mp (zona Vărad), teren care, în momentul de față, este neutilizat, pentru realizarea unei noi cariere de piatră ar putea aduce cel puțin trei lucruri benefice pentru Moldova Nouă, conform inițiatorului proiectului, Adrian Torma: bani la bugetul local, locuri de muncă, precum și un preț concurențial pe piață.

Respingerea proiectului cu 10 voturi pentru și alte 6 voturi împotrivă (PSD – Partidul Verde) au determinat-o pe Rodica Stoicovici (fiică de fost consilier PSD) să le ceară socoteală social-democraților, atât în calitate de cetățean al orașului Moldova Nouă, cât și în calitate de fost susținător al PSD-ului.

Motivarea refuzului de a vota proiectul a venit din partea Laviniei Almăjan care a explicat că nu este de acord cu tipul de licitație, cea în plic, ci pledează pentru amendamentul licitației prin strigare, iar un alt aspect asupra căruia se oprește este prețul de la care pornește licitația: 0,06 euro/an. Ceea ce, raportat la 50.200mp, ar însemna încasări de 3.012euro/an. În acest sens, Almăjan a dat ca exemplu cealaltă carieră de piatră, unde, pe două hectare de teren, s-ar fi ajuns, prin licitație, la 2,2 euro.

Sătulă să vadă că respingerea proiectelor are la bază, printre altele, și chiulul de la ședințele de comisie (unde ar trebui puse pe masă toate amendamentele și toate neclaritățile pentru ca, în ședințele de Consiliu Local, totul să fie clar), Stoicovici le-a clarificat celor prezenți câteva aspecte: „Puțin îmi pasă de ceea ce se discută în comisii! Puțin îmi pasă de aceste neclarități! Ca și cetățean vreau să văd că măcar doi oameni au pâinea de zi cu zi pe masă. Îmi pare foarte rău că dumneavoastră, toți cei de aici, nu ajungeți la un consens, adică să vă stabiliți ce discutați în comisiile astea și să dați posibilitatea acestor oameni, care v-au trimis aici, să aibă și ei o pâine pe masă. Așa privim noi, cetățenii, problema!”.


Pe de altă parte, primarul Adrian Torma pune pe seama sabotajului refuzul aleșilor locali de a-și da acordul cu privire la acest proiect: „Din punctul meu de vedere, e de fapt un sabotaj la proiectele pe care le derulează Primăria în acest moment. E un sabotaj general al consilierilor și al celor care au profitat de Primăria Moldova Nouă în acești ani, sabotaj care aduce deservicii comunității, bugetului local și mediului de afaceri din Moldova Nouă!”.

Totodată, edilul explică, dincolo de cele trei beneficii pe care le-ar putea aduce deschiderea unei noi cariere de piatră (locuri de muncă, bani la bugetul local, preț concurențial), care ar fi urgența aprobării acestui proiect: „În momentul acesta, compania din localitatea Șușca (deja existentă pe piață) nu livrează piatra necesară nici pentru micile proiecte din oraș. Noi avem o problemă aici pentru că avem două proiecte mari la nivel de comunitate: regularizarea râurilor din Moldova Nouă și proiectul cu drumurile agricole, care au niște termene de finalizare, iar din diverse motive, care nu ne-au fost aduse la cunoștință, actuala companie nu livrează piatră pe raza orașului. În acest moment, cei de la proiecte ori sunt blocați și nu pot continua, ori cumpără piatra de la o carieră din Oravița, unde doar prețul transportului dublează prețul produsului!”