Scandal într-o comună din Caraș-Severin! Oamenii acuză primarul că le-a furat pădurea!

Într-o comună din Caraș-Severin nu mai e liniște de aproape un an. Oamenii acuză Primăria că le-a furat din proprietate odată cu elaborarea amenajamentului silvic. Unora dintre ei chiar li s-ar fi înjumătățit suprafețele, după ce proiectul s-ar fi făcut pe genunchi. Primarul comunei admite că s-au făcut greșeli.

Odată cu obligativitatea administrațiilor publice locale de a pune la punct amenajamente silvice, prin care să se delimiteze clar proprietățile private de cele publice, la Prigor au apărut problemele. La fel ca în mai toate comunitățile în care oamenii nu și-au bătut capul, de-a lungul anilor, să-și pună la punct documentele cu realitatea din teren.

Acum, odată cu pașii spre modernizare impuși de lege, apar și nemulțumirile și, inevitabil, erorile. Consiliul Local Prigor a aprobat contractarea unei firme de cadastrare care să se ocupe de tot ce presupune amenajamentul silvic. Deși la început nu a existat nicio obiecție, oamenii s-au trezit că bucăți din proprietățile lor nu le mai aparțin, ci sunt ale Primăriei!

Acuzațiile oamenilor nu sunt contrazise în totalitate de primarul Antonică Moț, însă edilul-șef nici nu dă dreptate contestatarilor. „Da, Primăria Prigor și-a intabulat 2.000 de hectare de pădure și pe-alocuri oamenii spun că noi, Primăria, ne-am fi suprapus cu o parte din terenurile lor. Posibil să fie adevărat, posibil să fie mai puțin adevărat”, admite primarul.

Cum s-a dezlănțuit haosul?

În lipsa unor documente clare, care să redea realitatea din teren, oamenii care au mers la fața locului nu au putut stabili cu exactitate unde începe și unde se termină bucata de pădure a fiecărui localnic. „Pădurarii mei care au însoțit inginerul probabil că n-au cunoscut suficient de bine hotarele, dar în același timp nici ce spun oamenii nu cred că e 100% așa. Unii oameni n-au avut acte pe terenurile respective”, susține primarul Moț. Acesta dă exemplul unui localnic care deține 0,35 hectare în Registrul Agricol, dar solicită acum retrocedarea a 0,55 hectare.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pot fi învinuiți cei care au mers în teren? Firma de cadastru contractată? Proprietarii? Vina este împărțită, spune edilul-șef. Ba mai mult, acesta susține că la mijloc ar fi și alte interese, în principal, denigrarea sa. Nu are majoritate în Consiliul Local, fiind membru PMP, și știe că ceilalți aleși îi poartă sâmbetele. De aici vina aruncată în curtea sa.

„Consiliul Local este manipulat de contabilul Primăriei care încearcă prin toate modalitățile să mă denigreze. Nu scrie în fișa postului meu să merg eu în teren. Și chiar dacă mă duceam, eu nu am de unde să cunosc hotarele de peste tot. Nu am cum. Tot pădurarii ar fi trebuit să cunoască, dar se pare că nici ei nu au știut în totalitate. Și acest inginer de cadastru când ne-a făcut intabularea a luat toate titlurile de proprietate de la Oficiul de Cadastru. Dar se pare că aceste titluri de cadastru care au fost emise prin anii ’92, din informațiile mele, cam 80% sunt eronat făcute”.

În urma unei verificări, Prefectura Caraș-Severin a dispus anularea hotărârii de consiliu local. Dar ce să vezi? Cei care au ridicat mâna și au aprobat proiectul de hotărâre nu sunt de acord acum cu anularea sa, așa cum cere Prefectura. Așa că singura variantă rămâne instanța. O nouă înfățișare este programată pentru data de 10 decembrie. Tot în instanță ar trebui să se prezinte, cu documentele de proprietate, și oamenii care consideră că au fost nedreptățiți, spune primarul. Asta dacă nu rezolvă problema amiabil, prin repoziționarea proprietății, de față cu un inginer topometrist și cu reprezentanți din Primărie. Dar la fel, cu actele în mână.

„Mergem în instanță și, bineînțeles, cine e vinovat plătește. Ei vor ca noi, Primăria, să reducem aceste CF-uri. Eu, ca primar, nu pot să fac așa ceva, nu mă lasă legea. Prefectura ne-a cerut să anulăm această hotărâre, dar consilierii nu au vrut. Mai sunt 6 luni până la alegeri și adversarii mei caută să mă pice din toate pozițiile ca să mă pună într-o poziție proastă”, spune Antonică Moț.

Primarul se declară curat ca lacrima, așa că acuzațiile din stânga și din dreapta nu-l sperie, fiind dispus să accepte orice control. „Eu de când am venit la Primărie n-am încălcat nicio lege, n-am făcut nicio mizerie în Primărie, sunt absolut curat, corect, sincer și vreau ca treaba să meargă bine. Cine vrea să înțeleagă treaba asta, bine, cine nu – ceau și la revedere. Tot timpul adevărul trebuie să fie deasupra”, a concluzionat edilul-șef al comunei Prigor.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/