Nelu Popa, președintele PNL Reșița, a venit ieri, la ședința Consiliului Local, așa cum a promis, însoțit de doi experți ANEVAR, pentru a le explica și a le forța totodată mâna consilierilor să coboare impozitele pentru clădirile nerezidențiale, care ar descuraja și împiedica investițiile. Fără succes însă, Ioan Crina, viceprimarul cu atribuții de primar, fiind foarte vehement, în sensul că impozitele fac serviciile publice să funcționeze și că altfel nu se poate!
Aleșii locali au aprobat ieri, în doar câteva minute, vreo 40 de proiecte de hotărâre. La capitolul „Diverse” au fost însă discuții aprinse, mai ales că în sală au fost prezenți, pe lângă liberalul Nelu Popa, viitor candidat la Primăria Reșița, parlamentarii Ion Simeon Purec și Ioan Benga. La inițiativa consilierului Remus Marta, expertul ANEVAR Cristi Havrileți a încercat să convingă plenul că s-ar impune reducerea impozitului pentru clădirile nerezidențiale folosite în scop comercial. „Pentru clarificarea situației impozitelor locale din punctul de vedere al evaluatorilor, al primăriei și contribuabililor, aș vrea să vă spun că vechiul Cod fiscal prevedea că fiecare persoană juridică trebuie să-și evalueze imobilele la fiecare trei ani. Până anul trecut, evaluatorul dădea valori de piață diferite pentru metrul pătrat la Reșița, Timișoara sau București. Începând din acest an, Codul fiscal s-a schimbat și metoda de evaluare la fel. Valoarea de impozitare este diferită de valoarea de piață și e egală în toată România. Asta înseamnă că valoarea de impozitare de la Reșița, Timișoara și București este aceeași pentru spații identice! La București, spre exemplu, de la 3.000 de euro poate a scăzut la 500. La Reșița e însă altceva, a crescut. Câștigă orașele mari, Reșița pierde dacă nu aplică un impozit proporțional cu nivelul ei economic. Codul fiscal spune că e decizia Consiliului Local de a stabili un procent de impozit cuprins între 0,2 și 1,3. Nici nu contează cât a avut Reșița buget anul trecut. Valorile impozabile la Reșița pentru un spațiu comercial sunt în medie de 200-300 de euro. În cazul în care se reevaluează, nu va fi valoare sub 450 de euro!”, a explicat Havrileți.
Ioan Crina, care provine din mediul de afaceri, e de acord că se plătește destul de mult pentru o astfel de clădire, dar susține că nu există nicio altă variantă. „Impozitul este o taxă care se pune pentru acoperirea cheltuielilor publice. O administrație publică locală nu are profit, are venituri și cheltuieli. Eu nu am voie să promovez inițiativă la impozite și la buget sub 97 la sută, după cum spune Legea Finanțelor Publice. Mai mult, ca să avem un ritm de dezvoltare, avem nevoie de impozite”, a precizat viceprimarul cu atribuții de primar.
Nelu Popa a intervenit și el în discuție: „De câte ori a crescut impozitul ăsta în procente? Nu ne luați pe noi ca la școală. Eu plătesc peste 100 de miliarde pe an în orașul ăsta. De la 0,1 pe nerezidențial v-ați dus la 1 la sută! De zece ori în sus! Și dacă nu e evaluată clădirea se aplică încă sută la sută! Nu puteți cere unui contribuabil să plătească de zece ori mai mult de la un an la altul!” Tonul liberalului nu a fost pe placul senatorului Purec, care l-a taxat imediat pentru „accesul brutal în viața publică”. „Sunteți doar un contribuabil, încă nu sunteți primar. Nu faceți campanie! Vreți să fiți primar, foarte bine, dar stați la rând!”, i-a transmis Purec lui Popa din partea cealaltă a sălii.
Lăsat fără microfon, Popa a insistat, deoarece la bugetul local nu ar ajunge mai mulți bani în cazul menținerii impozitelor pe nerezidențial la aceeași cotă. Ba dimpotrivă, acestea ar descuraja oamenii de afaceri să investească. „Lucrurile sunt simple. Nu susținem că impozitele s-au mărit la toată lumea, este un caz singular, impozitele pe clădirile nerezidențiale la persoanele fizice, în rest, impozitele sunt la fel. Problema este că în cazul unei persoane fizice care închiriază o clădire în scopuri economice impozitul a crescut de zece ori!” a spus liberalul în încheiere. Crina a replicat însă imediat pentru a nu mai lăsa loc de alte interpretări și discuții: „Nu mai putem schimba anul ăsta un impozit care să fie valabil de anul ăsta. Punct! Scad veniturile cam cu un milion de euro și atunci nu mai plătim subvențiile la transportul local, veteranii de război sau mai știu eu ce”.