UPDATE/ FOTO. Mascații au intrat în forță în 73 de locații. Percheziții de amploare la firma de pază Mike Security!

În urmă cu puțin timp, procurorii au intrat în sediul firmei de pază. Asupra societății comerciale planează o serie de suspiciuni privind încălcarea legii.

Deocamdată, nu se cunosc detalii concrete despre acțiunea procurorilor, însă Express de Banat vă ține la curent cu amănunte.

„E o acțiune amplă a DIICOT Caraș-Severin, susținută și de ofițerii DGA”, a declarat Sarmiza Sfetcu, reprezentant al DGA.

mike_1 mike_2

Mike Security este o firmă de pază înființată în 2003, cu intenția de a avea o dezvoltare zonală. Din 2009 firma a preluat și grupul PAD CONSULT, licențiat în domeniu. În 2009 a urmat o nouă preluare de firme, pentru ca astăzi Mike Security să își desfășoare activitatea în 23 de județe.

mike_4 mike_3

UPDATE 1 – Procurorii i-au luat la întrebări pe angajații firmei, cerând detalii despre administratorii firmei. În momentul de față sunt prezentate mandatele de percheziție. Nimeni nu mai are voie să intre și nici să iasă din sediul amplasat lângă Spitalul Județean de Urgență din Reșița, din cartierul Govândari.

UPDATE 2 – Perchezițiile au loc într-un număr record de locații, mai exact 73, din 11 județe ale țării.

UPDATE 3 – Prejudiciul estimat se ridică la 25 de milioane de lei. Procurorii DIICOT vor audia astăzi, la Reșița, 32 de persoane, în frunte cu Viorel Pistol, unul dintre administratorii firmei. Acesta este considerat a fi creierul „afacerii” frauduloase.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157663425382690″]

UPDATE 4, ora 11.20

gif card de energie dacus 1000x100

Procurorii DIICOT au furnizat primele informații oficiale despre acțiunea de amploare de astăzi. „Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin  împreună cu ofiţeri de  poliție judiciară  din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 de percheziţii domiciliare  pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca  obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului”, informează DIICOT.

Grupul infracțional a acţionat  pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit. Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de către liderul grupării care a controlat  întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membri ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate,  iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de  administratori/asociaţi ai  unor societăţi, cele mai multe dintre ele de tip „fantomă”. De asemenea, din acest palier au  făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării etc.).

„Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat  alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari), care, acceptând să fie înfiinţate societăţi  comerciale la adresa acestora,  sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a. Subliniem că  liderul grupului a coordonat şi societăţi care au  desfăşurat o activitate comercială «la vedere»,  participând  la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar, iar ulterior  radiate. O altă latură a activității infracționale consta în transferarea angajaților societăţilor «curate» către societăţi «fantomă», in baza unor contracte în care acestea din urmă preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de muncă)”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei.

Suportul de specialitate  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Inspectoratului de Poliție al Judeţului Caraş-Severin, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul  Județean Anticorupție Caraș-Severin, al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, al Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara.

UPDATE, ora 22.30

Seara târziu, la sediul DIICOT Caraș-Severin a sosit și patronul Mike Security, Viorel Pistol, după ce, după-amiază fusese adusă pentru audieri și soția acestuia. Mai multe persoane au fost deja reținute pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. Altele, printre care și prefectul Nicolae Miu Ciobanu, au fost lăsate să plece acasă. Trebuie spus că percheziții se fac în anumite locații chiar și la această oră, iar la Parchet audierilor sunt în toi.


viorel pistol

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/