Scafandri pe fundul Timişului! Caută o avere!

O echipă de scafandri de la o firmă din Constanța caută începând de astăzi drona pierdută pe râul Timiș în urmă cu o săptămână, în timpul unei operațiuni pe timp de noapte de găsire a unei femei care s-a aruncat în apă. Firma este singura din România specializată să caute obiecte.

Trupul bătrânei a fost găsit 2 km mai jos pe malul Timișului, la ieșire spre Timișoara, însă prima misiune de găsire a eșuat pentru efectivul instruit de firma de la care a fost achiziționată aparatura. Din spusele reprezentanților Serviciului pentru Situații de Urgență, drona ar fi atins unul dintre copacii de pe malul Timișului în zona Teiuș și a căzut în apă.

Primăria Caransebeș este singura administrație publică locală din țară care dispune de drone (dispozitive de observare aeriană) în baza unui proiect transfrontalier. Chiar în urmă cu puțin timp la Caransebeș a avut loc ultimul seminar de lucru dintre cei doi parteneri: reprezentanții Primăriei Caransebeș și cei ai Ministerului de Interne din Serbia.

„Domeniul de utilizare este destul de larg, astfel că situațiile în care pot fi folosite sunt acelea în care, prin intervenția strict umană ar putea fi utilă în misiuni de căutare pe munte a unor persoane dispărute sau accidentate. Dronele ar putea trimite echipele de căutare la punct fix. De asemenea pot fi folosite în situații de urgență din interiorul orașului, dacă există accidente în interiorul unor clădiri în urma cărora persoanele ar fi imobilizate și ar presupune riscuri majore pentru salvatori (pompieri, jandarmi); dronele pot fi folosite pentru investigarea zonei calamitate, pentru identificarea potențialelor pericole (dărâmături, podele surpate, pereți instabili), astfel că pot ajuta foarte mult în crearea unor mecanisme sigure de intervenție în situații de urgență”, a precizat Ina Hanganu, consultant de proiect.

Din cele peste 2.000.000 de euro, administrația din municipiul de pe Timiș și Sebeș a beneficiat de 1.200.000 de euro, fonduri din care au fost achiziționate cele trei drone, dar și programe și softuri de ultimă generație în domeniul situațiilor de urgență de care municipalitatea se poate folosi în cazuri de situații majore.

Reprezentanții Primăriei Caransebeș spun că mai întâi se va încerca găsirea obiectului și după aceea se vor trage concluziile privind investigarea modului în care a fost utilizată drona în acea situație de urgență. Cert este că operațiunea de cercetare a râului Timiș este destul de anevoioasă, întrucât curenții sunt foarte puternici, iar aparatul cântărește mai puțin de 1 kg.


Comments

  1. Ppa says:

    Daca o (1) drona costa 666.000 de euro si cantareste 1 kg, nu va suparati dar cu acest pret, Primaria Caransebes putea avea parte dintr-un satelit care ar fi putut permite transmiterea datelor de pe o suprafata mare cu rezolutie de 0,7 metri.

  2. Marius says:

    Singura firma specializata în căutare obiecte? Ăsta e o gluma! Nu e firma e asociație iar Gorga Alexandru este un infractor condamnat! Sigur aceasta căutare este o spaga a viceprimarului din Caransebeș prieten cu Gorga cu care a făcut scufundări la Constanța!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/