Aflată în Ținutul Pădurenilor, în Munții Poiana Ruscă, la granița județului Hunedoara cu Timiș, comuna Bătrâna, una dintre cele mai izolate din țară dezvăluie un peisaj desprins din cărțile cu povești. Bătrâna este parcă încremenită în timp, mărturie stând tradiția, portul și limba, respectate întocmai de cei nici 100 de oameni care mai populează locurile.
Satul de dincolo de nori, cum i se mai spune, pare un muzeu locuit, care se mai animă sâmbătă și duminică, atunci când urmașii celor din zonă revin acasă. Cei care depun eforturi pentru a arăta și altora frumusețea locurilor îi cheamă pe turiști să viziteze zona. La Bătrâna pot vedea o biserică ridicată în 1780, dar și rezervația naturală „Codrii seculari”, care se întinde pe o suprafață de aproape 140 de hectare.
„Bătrâna e pe drumul de la Pietroasa către Poieni. Casele sunt tradiționale, din lemn, câteva încă mai au șuri. Au o arhitectură excepțională a geamurilor și ferestrelor, sunt foarte artistic lucrate, au târnațurile tradiționale românești. Multe dintre tinde sunt închise. Iar frumusețea în zonă… La urcare, de exemplu, jos este ceață sau nori, iar când ai ajuns sus este senin, un albastru infinit. Într-o zi senină, de acolo se văd Vârful Retezat și Valea Mureșului.”, spune Iosif Martinescu, unul dintre timișenii din Pietroasa care promovează zona în scop turistic.
În singurii munți din județul Timiș se află și Cascada Șopot. Accesul se face prin satul Poieni din Pietroasa. Traseul spre cascadă pleacă de la tabăra școlară de la Poieni Strâmbu şi se parcurge în amonte, pe drumul forestier spre satul Bătrâna.
Drumul a fost vechiul traseu de mocăniță ce mergea de la Margina la Poiana Lungă. În funcție de anotimp, cascada se prezintă diferit turiștilor.
Iosif a lucrat în ultimul an la amenajarea zonei care duce spre Cascada Șopot. A ridicat un mic pod, iar acolo turiștii pot servi o gustare, având o priveliște de un farmec aparte.
„Am pus scările, am făcut un pod de belvedere, poate punem și o masă acolo. Trebuie să mai ducem niște scaune. Cam în fiecare poiană ar fi un loc de luat masa. Am făcut podul și un drum de piatră ca cel care vine în natură să poată pleca cu încălțările curate.”, a povestit Iosif.
Un alt motiv de drumeție în zonă sunt Pietrele Cohului. Sunt situate în apropiere de satul Pietroasa, pe Valea Bălească, iar pentru a ajunge la ele se merge 5 km pe un drum forestier. Traseul poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta.
„Traseul este fenomenal, pietrele sunt un ansamblu de stânci în mijlocul naturii. Mai este Peștera Albastră, însă nu toți sunt iubitori de natură și pleacă cu amintiri din peșteră. Fără echipament nu este bine să se intre.”, a explicat Iosif Martinescu.
În zonă sunt multe familii, în mare parte în Pietroasa sau Tomești, care au gospodării în care pot pune la dispoziția turiștilor o cameră ca să își petreacă un weekend întreg aproape de natură. În timpul zilei, turiștii pot merge în drumeții, pot face plimbări cu bicicleta sau vizita mănăstirile din Românești, Luncani sau Fârdea, fie pot opta pentru plimbările cu căruța în Margina.
„Eu cred că un weekend, o familie are ce vedea. Interesul nostru este ca acești turiști să doarmă în zonă, să mănânce. Sunt foarte multe poieni unde s-ar putea amenaja zonă de campare, se poate veni și cu cortul. Vrem să îi învățăm pe oamenii de aici să își vândă produsele, fructele de pădure și ciupercile din aprilie, țuică e la toată casa, gemuri, compoturi. Vrem să aducem oamenii, grupuri de 12-14 persoane, să le facem un păstrăv și să le drumețim în zonă.”, a spus Iosif Martinescu.
Cei mai mulți turiști care s-au adresat în ultimul an Asociației de Promovare a Turismului Timiș și care au accesat aplicația gratuită Discover Timiș și-au arătat interesul pentru turismul rural, respectiv activitățile în aer liber, cicloturism sau drumeții.