Satul cu 12 locuitori! Luncanii de Sus, un colț de rai atractiv pentru cei care vor să se mute la ţară

luncanii de sus

Satul Luncanii de Sus mai avea în anul 2002 doar 38 de locuitori şi de atunci populaţia a tot scăzut, până la ultimele 9 persoane. Perioada de glorie a localităţii a fost în anii 50 când peste 130 de persoane vieţuiau în Colţul de rai al Banatului.

Prima atestare documentară a Luncanilor de Sus datează din 1365. În trecut a exista un singur sat: Luncani, situat pe deal, unde se află astăzi satul Luncanii de Sus. La 1734 începe exploatarea minelor de fier, se construiesc instalaţiile necesare, iar locuitorii încep să se aşeze în valea Begăi şi astfel ia fiinţă Luncaniul de Jos.

Regresul populaţiei a fost constant, iar în ultimii ani în satul Luncanii de Sus mai trăiau doar nouă persoane. Situaţia  pare a se schimba, după ce zona a început să fie tot mai atractivă pentru cei de la oraș, care s-au arătat interesați pentru locuințe de vacanță. Recent, populația a crescut cu încă trei locuitori, unul din Germania și alți doi din Timișoara.

Primarul comunei Tomeşti, Costel Medelean este optimist și spune că se lucrează la un plan urbanistic zonal general, iar până la sfârșitul anului speră că acesta va fi finalizat. Momentan a fost terminată partea de acces, cu o investiție de un million de euro. Este vorba despre drumul care face legătura între satul Zolt și Luncanii de Jos, prin Luncanii de Sus, la o altitudine de aproape 700 de metri, cu o lungime de 8,5 kilometri, acesta fiind asfaltat în totalitate, cu semne de circulație, rigole și toată partea de marcaje rutiere.

Am rezolvat cu accesul. Este chiar o cale de legătură între comunele Tomești și Fârdea. Interesul este destul de mare pentru oamenii de la oraș, care ar dori să vină în zona montantă. Ca parte de turism este foarte vizitată. Eu sper că anul acesta vom finaliza planul urbanistic general al comunei Tomești și cred că în viitorul apropiat va fi zona cea mai atractivă din punct de vedere turistic și imobiliar”, a declarat Costel Medelean.

Drumul asfaltat deschide un circuit turistic fantastic, cu văi care-ți taie respirația, pante cu înclinația de peste 30 de grade și nenumărate curbe, care tra­versează un gol alpin prin Luncanii de Sus, dar şi cu diverse obiective turistice în apropiere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/