Satele din Timiș, pline de gunoi! Mașinile de salubritate nu au mai trecut de zece zile prin 11 comune din estul județului

Locuitorii din comunele Bârna, Bethausen, Curtea, Dumbrava, Fârdea, Mănăștiur, Margina, Ohaba Lungă, Pietroasa, Tomești și Traian Vuia, plus orașul Făget stau cu tomberoanele pline de deșeuri, pentru că firma brăileană de salubritate Brai Cata, cea care are contract cu aceste unități administrativ-teritoriale, nu a mai ridicat gunoaiele de mai bine de o săptămână.


De vină ar fi un conflict cu societatea Polaris, care gestionează stațiile de transfer din Făget, Deta și Jimbolia și care a luat hotărârea de a nu mai prelua deșeurile, din cauza apariției unor divergențe financiare. Cei de la Brai Cata susțin că trebuie să achite către Polaris suma de aproximativ 500.000 de lei, în timp ce reprezentanții acesteia consideră că suma pe care trebuie să o încaseze este de circa 800.000 de lei. Astfel, autoutilitarele care preiau gunoiul sunt pline până la refuz și așteaptă să fie golite, pentru a-și putea continua activitatea.

„La Făget și în satele aparținătoare, gunoiul nu s-a ridicat de mai bine de o săptămână. Mașinile firmei de salubritate stau încărcate, pentru că nu sunt primite în stația de transfer. Din câte știu, cele două societăți nu se înțeleg la bani și de-aici au apărut și aceste probleme”, a declarat Marcel Avram, primarul Făgetului.

La nivelul județului Timiș, sunt afectate 44 de comune și orașe care au contracte semnate cu Brai Cata. În data de 8 februarie, la Timișoara în ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, reprezentanții acestora au semnat un acord de principiu pentru rezilierea contractului cu firma care ar trebui să colecteze gunoiul de la cetățenii din localitățile pe care le conduc. Procedura este însă una dificilă și de durată. În acest scop, un prim pas va fi făcut în data de 15 februarie, la ora 10, la Primăria Făget, când primarii din această zonă se vor reuni pentru a iniția procedura de reziliere. Aceasta trebuie urmată de aprobări în consiliile locale și apoi transmiterea hotărârilor către Consiliul Județean Timiș. Toată această nebunie se poate întinde pe mai multe săptămâni, timp în care gunoiul rămâne pe străzi sau în bătăturile locuitorilor.

Supărați pe situație, unii primari amenință că vor aduna gunoiul, dar pentru că nu au unde să-l depoziteze, îl vor duce la Timișoara, în fața sediului administrativ al societății. Alții, chiar dacă riscă amenzi drastice, văd ca soluție temporară redeschiderea vechilor deponeuri comunale, închise după aderarea României la Uniunea Europeană.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/