Satele cehești, invitație la turism în Banatul Montan

Caraș-Severin a fost mereu un exemplu de conviețuire interetnică, prin acceptarea și respectarea valorilor culturale și spirituale, indiferent dacă a fost vorba de români, germani, maghiari, sârbi, ucraineni, croați, evrei sau cehi.

În Banatul Montan se află cinci sate populate de cehi: Bigăr, Gârnic, Ravensca, Sfânta Elena și Șumița. Această zonă a Banatului este singura din România care a adunat cea mai numeroasă şi mai compactă comunitate de cehi. Departe de ţara lor natală, dar şi de civilizaţia românească, slavii din Banat trec prin viaţă, urmând un stil inedit de a trăi.

În limbaj popular, cehii din Banat sunt cunoscuți sub numele de pemi, cuvânt care derivă din „boemi” sau „boemieni” – locuitori ai Boemiei. Ei au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat de Imperiul Habsburgic. Colonizarea lor s-a produs în trei valuri sau etape principale: 1823, 1827, 1862, ca o consecinţă a nevoii de a popula teritoriile slab locuite, de a defrişa pădurile şi a asigura împreună cu locuitorii satelor româneşti paza graniţelor imperiului, după cum se arată într-un document al Ambasadei Republicii Cehe la București.

Forul tutelar al minorităţii cehe din România este Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România care a fost înfiinţată în zilele de 4-5 ianuarie 1990.

Cele cinci sate locuite de pemi sunt situate în Clisura Dunării, într-o zonă muntoasă de o frumusețe aparte. Ele sunt vizitate an de an de mii de turiști, unii atrași de posibilități diverse de a practica anumite sporturi, alții de festivalul „Gârnic Rocker’s Challenge”. Pasionații de senzații tari pot face plimbări cu motoarele pe trasee de soft enduro cu ghizi specializați.

Pentru amatorii de turism montan și cultural, zona este una potrivită în orice anotimp al anului, fiind promovată prin intermediul aplicației Visit Caraș-Severin a Consiliului Județean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/