Şase filme despre libertate concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!

trofee ceau cinema
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Şase filme despre libertate selectate la Veneţia, Cannes şi Berlin fac parte din competiţia celei de-a noua ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara. Juriul va fi format din actriţa Judith State, regizoarea Cristina Groşan şi regizorul Eugen Jebeleanu.

Trei dintre filmele care concurează pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi pentru Premiul Publicului au avut premiera mondială în competiţia ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Veneţia.

 „Reflecţie” („Reflection”, 2021) este cel mai nou lungmetraj al regizorului ucrainean Valentin Vasianovici. Filmul are protagonist un chirurg care este capturat de forţele militare ruse în zona de conflict din estul Ucrainei, unde este expus la scene îngrozitoare de umilire şi violenţă. Proiecţia va face parte dintr-un Focus Ucraina, un omagiu pentru rezistenţa ucrainenilor în războiul declanşat de Rusia.

„Nu lăsa urme” („Leave No Traces”, 2021), regizat de Jan P. Matuszynski este o dramă poloneză puternică despre lupta pentru dreptate a unui tânăr care asistă la tragedia unui prieten, fiul poetei anticomuniste Barbara Sadowska, omorât în bătaie de poliţie în Polonia anului 1983. Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Fascinantul „Grota” („Il buco”, 2021), realizat de italianul Michelangelo Frammartino urmăreşte aventura extraordinară a unui grup de speologi care pornesc în explorarea unor peşteri necunoscute omului în sudul Italiei, în august 1961. „Grota” a câştigat Premiul Special al Juriului la Veneţia şi este distribuit în România de Independenţa Film.

Alte două filme din competiţia Ceau, Cinema! vin din secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din 2021 a Festivalului de la Cannes.

„Marea Libertate” („Great Freedom”, 2021), o coproducţie Austria-Germania regizată de austriacul Sebastian Meise urmăreşte povestea legăturii pe care o dezvoltă de-a lungul câtorva decenii un bărbat, trimis în mod repetat la închisoare în Germania postbelică pe baza legii care incrimina homosexualitatea, cu un coleg de celulă.  Filmul a câştigat Premiul Juriului în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes şi Marele Premiu la Festivalul de la Sarajevo şi este proiectat la Timişoara cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucureşti.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Unul din cele mai apreciate şi curajoase filme bulgare recente, „Şi femeile plâng” („Women do Cry”, 2021), realizat de regizoarele Vesela Kazakova şi Mina Mileva are în prim-plan o familie formată numai din femei, într-o societate unde „genul” nu este un cuvânt familiar.

Din secţiunea Panorama a ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Berlin vine „Ia ochii de pe mine” („All Eyes off Me”, 2021), al doilea lungmetraj al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya. Un film îndrăzneţ care discută libertatea sexuală prin povestea unei tinere ale cărei fantezii se ciocnesc de realitate.

Deşi aparent diferite, cele şase filme chestionează câteva din numeroasele sensuri ale ideii de libertate de ieri şi de azi, în ton cu tema politică a ediţiei a noua a festivalului. Competiţia este una provocatoare, atât prin subiectele filmelor, cât şi prin forma aleasă de fiecare dintre regizori.”, a spus selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Cele şase filme vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Groupama Asigurări şi Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro. Trofeele Ceau, Cinema! sunt realizate de artista Lia Pfeiffer. Juriul este format din actriţa Judith State, regizoarea Cristina Groşan şi regizorul Eugen Jebeleanu.

Proiecţiile de la ediţia a noua vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/