Șase arhitecți care au contribuit la patrimoniul Timișoarei, celebrați printr-o săptămână de evenimente

Un număr de șase arhitecți care au contribuit semnificativ la patrimoniul Timișoarei vor fi celebrați în cadrul mai multor evenimente care vor avea loc timp de o săptămână.

Tururi de arhitectură, treasure hunt de clădiri, jocuri pentru copii și un mini-muzeu, un atelier de ipsos, o dezbatere și expoziții. Toate aceste evenimente sunt pregătite în cadrul proiectului „HoT: Arhitects”, care are loc de astăzi și până în data de 26 iunie, la Timișoara. În timpul evenimentelor din acest an sunt celebrați șase arhitecți care au contribuit la patrimoniul orașului.

Evenimentul debutează în această seară, de la ora 21.00, în Parcul Regina Maria, cu o proiecție de elemente din opera arhitectului Lipót Baumhorn. Mâine, începând cu ora 16.00, în aceeași locație va fi celebrat arhitectul Ede Reiter. Astfel, se va desfășura vernisarea instalației artistice ce cuprinde informații despre viața arhitectului, portofoliul său artistic și felul în care a contribuit la definirea arhitecturală și urbanistică a Timișoarei.

Cel de-al treilea eveniment se va desfășura miercuri și va cuprinde două tururi de arhitectură, între orele 10.00 și 16.00, cu plecare de lângă Podul Ștefan cel Mare. Se vor vizita Palatul Martin Gemeinhardt, fostul Hotel Royal, Palatul Ancora, Casa de economii din Iosefin, Casa Romulus Nicolin, oprirea finală fiind Piața Gheorghe Doja, unde se vor putea afla detalii despre viața și opera lui Martin Gemeinhardt. Tot miercuri, de la ora 19.00, în Piața Plevnei, are loc la o dezbatere despre importanța conservării patrimoniului.

Joi, 24 iunie, va fi celebrat arhitectul Albert Krausz. Astfel, participanții sunt așteptați în stația de autobuz de lângă Catedrala Mitropolitană, pentru a porni alături de voluntari la o vânătoare de comori arhitecturale. Principalele obiective care vor trebui găsite sunt clădirile proiectate de Albert Krausz. La treasure hunt se pot înscrie 4 echipe, a câte maximum 4 persoane, care vor avea nevoie doar de un telefon cu o conexiune la internet și multă energie pentru o plimbare la pas. După terminarea expediției, participanții pot admira o instalație artistică constituită din elemente specifice clădirilor proiectate de Albert Krausz.

Vineri, 25 iunie, evenimentele organizate sunt dedicate arhitectului Jakab Klein. Potrivit organizatorilor, în intervalul orar 15.00 – 20.00, la intrarea în Parcul Civic (dinspre Piața Iancu de Huniade), are loc un atelier de ipsos, unde participanții vor avea posibilitatea să reproducă trei elemente arhitecturale care lipsesc/s-au pierdut de pe clădirile lui Jakab Klein.

Ultimul eveniment este programat pentru ziua de sâmbătă, 26 iunie, fiind celebrat arhitectul László Székely. Astfel, începând cu ora 12.00, în Parcul Central Anton von Scudier, copiii sunt așteptați cu jocuri pentru copii și cu un mini-muzeu. Cele mai importante clădiri ale arhitectului vor fi aduse la o scară potrivită, pentru ca cei mici să cunoască detalii despre construcțiile sale.

HoT: Architects este un proiect marca Heritage of Timișoara, un program pentru promovarea patrimoniului cultural material timişorean, creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartierele istorice ale oraşului. Heritage of Timișoara: Architects este un proiect organizat de Asociația Prin Banat, este susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și este realizat cu sprijin din partea Asociației Banat IT”, au informat organizatorii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/