Primarul din Veliko Gradiste, Dragan Milic, prezent ieri la Reșița, a impresionat întreaga audiență cu privire la faptul că stăpânește și cunoaște foarte bine zona, cu cifre și date exacte, dar și situația turismului bănățean.
După o amplă prezentare a atracțiilor turistice din zona Veliko Gradiste, Dragan Milic a explicat asistenței că primele eforturi care trebuie făcute trebuie să aibă în vedere locuitorii din zonele învecinate. „De ce să mergi cu mașina 4-500 de kilometri când ai lac sau munte la numai 100 de kilometri? În zona noastră, pe o rază de 100 și ceva de kilometri – am pus aici și Timișoara – cumulăm o populație de 3 milioane de locuitori. Gândiți-vă că numai 10% din ei ne devin turiști!”, atrăgea el atenția.
Milic spune că în Veliko Gradiste peste 400 de persoane lucrează în turism și că, dacă numărul vizitatorilor va crește, se vor crea și mai multe locuri de muncă. „Văd tot mai multe mașini înmatriculate în România prin Veliko Gradiste, ceea ce mă bucură foarte mult și sper că vor reveni și anul viitor, dar nu singuri, ci aducând și alți prieteni cu ei. Noi organizăm tot felul de evenimente pentru a-i atrage pe turiști: avem săptămâna fasolei, avem seara de pește și tot felul de astfel de evenimente”, explică Milic interesul continuu pentru satisfacerea turiștilor de toate felurile.
Cum Milic era la Reșița pentru lansarea unui proiect transfrontalier, „Viziteaza-mă!!! O perspectivă a orașelor transfrontaliere prin atribuțiile turistice”, iar proiectul prevede și amplasarea mai multor infochioșcuri în oraș, jurnaliștii l-au întrebat dacă socoate eficiente acele infochioșcuri. Dragan Milic a surprins și de această dată, spunând că sunt extrem de eficiente pentru bicicliști, care, de multe ori, se rătăcesc în drum spre Lacul de Argint. „Există o rută cicloturistică a Dunării, iar Veliko Gradiste este pe această rută, mulți bicicliști ajungând la noi. Aceste infochioșcuri vor fi prevăzute cu hărți detaliate și alte puncte de sprijin, astfel încât să poată fi folosite de către bicicliști”, a mai spus Milic. Deși pare tentantă oferta unei aplicații de smart phone, nu trebuie pierdut din vedere că Serbia nu este în Uniunea Europeană, iar tarifele pentru roamning sunt încă foarte mari, inclusiv cele pentru traficul de date.