Sărbători luminate, dar cât costă? Ceartă online între consilierii locali lugojeni pe tema iluminatului public

Proiectul de hotărâre privind aprobarea actului adițional nr. 13 la contractul de concesiune a iluminatului public al municipiului Lugoj a încins dezbaterile ultimei ședințe de consiliu. Startul schimbului acid de replici pe tema iluminatului de sărbători l-a dat consilierul PSD Nicu Bădina, care dorește să se afirme ca voce a opoziției.

Acesta a început pe un ton conciliant, subliniind că „am remarcat interesul autorității locale de a crea o atmosferă de sărbătoare în așteptarea Crăciunului și a Anului Nou, cu un iluminat eficient și la preț modest. Chiar am urmărit iluminatul și mă declar mulțumit că este într-o situație adecvată celei în care se găsește la ora actuală țara”.

După ce a remarcat că actualul act adițional seamănă, ca formă și conținut, cu cel aprobat de CLM în octombrie 2019, consilierul Nicu Bădina l-a întrebat pe primarul Claudiu Buciu: „Având în vedere criza de sănătate, urmată de un început de criză economică, vă declarați mulțumit de iluminatul festiv realizat de societățile ELBA și AEM?”.

leader board 728 x 90 px

Primarul a răspuns: „În condițiile actuale, da”. Întrebat câte produse noi au fost montate și valoarea aproximativă, edilul-șef a replicat: „Foarte puține, am refolosit multe instalații din cele existente și împrăștiate în oraș, în diferite locuri. Valoarea este undeva la 8.000 de euro”. Bădina a acuzat întârzierea procedurii. Întrebat cât de repede se va semna actul adițional nr. 13, având în vedere că suntem foarte aproape de Crăciun, edilul-șef a replicat: „Asta depinde de hotărârea dumneavoastră! Încercăm să îl semnăm până la Crăciun”.

În acest moment, a intervenit, pe un ton tăios, consilierul liberal Adrian Serendan, care a adus în discuție istoricul acestor contracte, încheiate de fosta administrație PSD a orașului: „Vă reamintim, domnule Bădina: contractul cu ELBA s-a semnat în 2010, în condiții neprincipiale pentru tot Lugojului, iar consecințele le-am văzut cu toții în acești zece ani”.

Serendan făcea referire la faptul că, în anii trecuți, Primăria Lugoj a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, care a constatat un prejudiciu estimat de 3.335.724 de lei (aproximativ 700.000 de euro) în urma unui contract încheiat de municipalitatea lugojeană cu societatea ELBA SA, privind lucrări de modernizare, extindere şi întreţinere a sistemului de iluminat public. Până la urmă, proiectul de hotărâre a căzut la vot.