Sărbători în „Regatul cerurilor”. Din Timișoara zbori direct în Israel!

Crăciunul rămâne, fără îndoială, cea mai specială sărbătoare din an pentru majoritatea creștinilor. Miracolul Nașterii Domnului îl simte fiecare în suflet, dar, cel puțin o dată în viață, merită să ajungi și în locurile sfinte din Israel, chiar și din motive mai puțin spirituale! Israelul este o țară fascinantă și o destinație caldă, iar din Timișoara poți zbura direct la Tel-Aviv!

Chiar dacă în preajma sărbătorilor creștine, destinația cea mai tentantă este Ierusalimul, nici capitala administrativă a Israelului, Tel-Aviv, nu e de lepădat. Practic, orașul formează împreună cu orașele vecine (Ramat Gan, Givatayim, Bat Yam, Holon, Bnei Brak, Petah Tikva, Ramat HaSharon, Rișon Le-Țion, Herțlia) un mare conglomerat urban, Guș Dan, care are o populație de peste 3 milioane de locuitori, fiind mult mai mare decât Bucureștiul și de peste zece ori mai mare decât Timișoara. Cu o evidentă importanță actuală, orașul Tel-Aviv a fost pus pe picioare spre finalului secolului al XIX-lea de către imigranți evrei proveniți din Europa de Est și Orientul apropiat, în condițiile creșterii sentimentului de autodeterminare națională.

Cunoscut drept „Orașul Alb” sau „Marea Portocală”, Tel-Aviv este un oraș foarte ofertant din punct de vedere turistic. Plajele orașului sunt renumite pentru nisipul fin și apele azurii. Site-urile turistice le recomandă vizitatorilor să nu se oprească doar la plajele din oraș, ci să meargă până în Netonya, una dintre cele mai populare stațiuni din zonă, aflată la 32 de km de oraș. Niciun turist care ajunge în Tel-Aviv nu trebuie să rateze o vizită în fostul port arab Jaffa, un loc încărcat de istorie. Alt punct de atracție e Bulevardul Rotchschild, sediu pentru marile bănci ale lumii sau Piața Carmel, la fel de cunoscută la nivel mondial ca piațele similare din Barcelona sau Marrakech. Trebuie să vizitați și muzeele, dar și cartierul Neve Tzedek, cel mai vechi din Tel-Aviv!

Evident că și Ierusalimul este o destinație turistică aleasă de oameni de pe tot mapamondul în preajma Crăciunului, a Anului Nou sau a Bobotezei. Oraș milenar, Ierusalimul este orașul sfânt, atât pentru religia creștină, cât și pentru cea iudaică și musulmană. Este orașul de pe Glob pentru care s-a vărsat cel mai mult sânge, dacă luăm în considerare cele opt cruciade duse pentru a elibera Ierusalimul de sub ocupația musulmană. Cadru pentru multe filme celebre, despre Ierusalim se vorbește în celebra peliculă „Regatul cerurilor” că valorează totul și în același timp nimic. Istoria spune că Solomon, fiul lui David, a ridicat Sfântul Templu, Palatul regal și orașul în sine, fapt neconfirmat niciodată de cercetările arheologice. Totuși, misterul și legenda păstrează un farmec aparte.

Ierusalimul adăpostește locuri sfinte pentru cele trei mari religii mondiale. Zidul Plângerii, venerat de cei de religie mozaică, este considerat a fi ultima rămășiță din templul lui Solomon. Turiștilor le este recomandat să-l viziteze în timpul Sabatului. Pentru creștini, Biserica Sfântului Mormânt e un loc sacru, la fel ca locul unde se consideră că s-a născut Mântuitorul. Iar dacă vorbim de Templul lui David, musulmanii spun că de aici Mohammed s-a înălțat la cer, fiind totodată locul unde Avraam l-a oferit lui Dumnezeu pe unicul său fiu, Isac, dar și locația unde Moise a primit Cele Zece Porunci. Via Dolorosa sau Drumul Crucii reprezintă o altă destinație de neratat, cu cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos. De asemenea, nu ratați nici Cartierul Armenesc, Cartierul Creștin sau Turnul lui David.

Din Timișoara, de pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia”, se zboară săptămânal la Tel-Aviv, cu operatorul Wizzair. Avionul decolează la 6.35, iar la destinație se ajunge la 9.25. La întoarcere, avionul pleacă din Tel-Aviv la 10.15, cu sosire la ora 13.35.

Surse foto: editiadedimineata.ro, suitecasemag.com, marriott.com, travelontop.ro, travelship.ro, stiri.tvr.ro