Săptămâna Naţională a Voluntariatului

po 1000x100px (3)

Cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului şi de implicare civică a comunităţii, Săptămâna Naţională a Voluntariatului, debutează astăzi în Caraş-Severin. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Centrul de Voluntariat şi Asociaţia Bike Attack din Reşiţa au pregătit o serie de acţiuni pentru tineretul din zonă.

Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat lansează astăzi cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, care se va desfăşura pe parcursul a şapte zile (13 – 19 mai). Astfel, în Reşiţa şi Anina, tinerii vor avea parte de şase activităţi creative de promovare a voluntariatului. ,,Acţiunea îşi propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu evenimente similare ce se desfăşoară la nivelul întregii ţări”, explică Daniela Lupşan, consilier pentru tineret din cadrul DJST Caraş-Severin.

Prima dintre acţiunile SNV, intitulată ,,Campanie de promovare a voluntariatului”, se va desfăşura la Şcoala din Steierdorf Anina, începând cu ora 10.00. Voluntari ai Centrului de tineret Mansarda Reşiţa vor stimula interesul tinerilor despre voluntariat şi îi vor motiva pe aceştia să se implice în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală. Aceştia vor vorbi, printre altele, despre noţiuni generale de voluntariat şi legislaţia în vigoare, voluntariatul ca mijloc de educaţie nonformală, despre responsabilităţi şi beneficii, despre dezvoltare personală şi profesională. În a doua parte a programului vor fi organizate ateliere de joacă şi animaţie, de creativitate cu materiale diverse, activităţi recreative ce vor fi un exemplu despre ce poţi face ca voluntar.

afis snv 2         afis snv 1

Programul acţiunilor din Săptămâna Naţională a Voluntariatului va continua astfel:

Marţi, 14 mai 2013, orele 10-17, Centrul de tineret Mansarda Reşiţa – ,,Voluntariat pentru copii, copii pentru voluntariat”. 50 de elevi de la şcolile din Reşiţa se vor împrieteni, la Centrul de tineret Mansarda, cu tinerii voluntari care le vor împărtăşi din experienţa lor de până acum, vor identifica şi experimenta împreună cu ei o serie de activităţi de voluntariat potrivite pentru vârsta copiilor.

banner 1000 x 100 hd

Miercuri, 15 mai 2013, orele 16-19, Centrul civic Reşiţa – ,,Cultură pentru voluntariat – Lecturi urbane”. Acţiunea îşi propune atragerea unui număr cât mai mare de participanţi care să citească împreună timp de câteva ore, demonstrând astfel că aceştia se pot solidariza pentru transmiterea unei idei, acesta fiind primul pas spre participare civică şi voluntariat. În cadrul evenimentului se vor distribui materiale promoţionale pentru SNV 2013. La această activitate Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Reșița va fi partener.

Joi, 16 mai 2013, orele 17-19, Centrul de tineret Mansarda Reşiţa – ,,Free Ocico”. Tinerii, copiii vor fi invitaţi să aducă la Mansardă haine care nu le mai plac sau care nu le mai trebuie, care le-au rămas mici sau mari, dar care ar putea fi folosite de alţi tineri, dezavantajaţi. Participanţii la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alţii le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate organizaţiilor care au beneficiari, cărora le sunt utile.

Vineri, 17 mai 2013, orele 16-19, Parcul Tricolorului, Govândari, Reşiţa – ,,Voluntariat hand-made”. Se vor organiza ateliere demonstrative de confecţionare a unor obiecte decorative hand-made – cercei, friendship bracelets, plase de pânză pictate manual, obiecte din materiale reciclabile, modelare de baloane, facepainting etc.

Sâmbătă şi Duminică, 18 – 19 mai 2013, Cheile Caraşului – ,,Descoperă Tezaurul Caraşului”. Acţiunea va fi o expediţie de ecologizare, dar și de team building pe Caraş, de căutare de repere cultural-istorice: 2 zile în Cheile Caraşului. 30 de voluntari cu biciclete de mountain biking şi/sau echipaţi de drumeţii vor parcurge un traseu montan de 2 zile, făcând atât activităţi de identificare situri cu deşeuri, cât şi cartarea principalelor obiective naturale, culturale şi istorice ale localităţilor izolate specifice zonei.

Foto: www.legestart.ro

03 britannia 1000 x 100 gif