Sărbătoarea Muzeelor Sătești, la Muzeul Caransebeș online

Muzeul din Caransebeș a organizat Sărbătoarea Muzeelor Săteşti, ediţia a XI-a, care a avut loc live pe facebook, într-un format inedit.

După de anul trecut a avut loc pe Valea Almăjului o ediţie aniversară a acestei tradiţionale manifestări culturale la Sediul Asociaţiei Izvoare Almăjene din Bozovici,  anul acesta din cauza pandemiei s-a droit ca ediția a XI a să nu se piardă astfel că Muzeul din Caransebeș a organizat ediția online, la care s-au înstris 10 colecționari din zona de Vest a țării și din Uzdin, Banatul sârbesc.

Sub forma unui repartaj, material video, participanţii au etalat 10 obiecte din colecția personală amenajate, în principal în case părintești, case memoriale sau clădiri vechi reabilitate, cum este exemplul fostei Judecătorii din Sasca Montană.

Sunt prezentate în cadrul ediției din acest an ansambluri vestimentare, obiecte de uz casnic, ceramică, podoabe, documente fotoetnografice, documente oficiale şi private, medalii, brevete, fotografii ale militarilor, scrisori, jurnale de front, însemnări de pe front, credenţionale, articole din presă ale vremii – reviste, calendare, alte publicaţii, în vederea promovării patrimoniului etnografic din zonele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Banatul Sârbesc, Uzdin.

Acțiunea a fost organizată de către Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliul Judeţean Caraş-Severin.