Sărbătoare mare pentru bulgarii din Banat

Sărbătoare importantă pentru Uniunea Bulgarilor din Banat. S-au împlinit 30 de ani de la infiintarea Uniunii Bulgare din Banat în Romania, a fost sărbătorită Ziua Nationala a Bulgariei și au fost marcați cei 282 de ani de la stabilirea bulgarilor în Banat. Un eveniment triplu de sărbătoare pentru comunitate.

În prezența Excelenţei Sale Consulul Bulgariei în România Gheorghe Nacov, lideri ai administratiei locale si judetene, consuli și reprezentanți ai Universității Politehnica Timișoara, reprezentanții comunității bulgare din Banat au adus un omagiu înaintașilor și au marcat păstrarea identităţii etnice, culturale și lingvistice, o moștenire promovată și acum cu mândrie.

,, Mă bucur că în casa noastră din Banat au venit foarte mulţi prieteni ai bulgarilor. Pentru că astăzi sărbătorim ziua naţională a Republicii Bulgaria, dar în acelaşi timp, în cursul acestui eveniment mai marcăm şi o manifestare culturală, importantă pentru bulgarii din Banat. În deschiderea manifestării am ascultat imnul Republicii Bulgaria, al României şi al Uniunii Europene”, a declarat Gheorghe Nacov, consulul Bulgariei în România.

La eveniment a fost prezentă şi Liliana Oneţ, prefectul judeţului Timiş, care a vorbit despre tradiţia comunităţii bulgare din Banat şi despre legăturile interetnice.

,,Doresc să evidenţiez relaţiile de prietenie şi de colaborare dintre statele noastre care se dezvoltă dinamic având la bază legături istorice şi valori comune. În judeţul Timiş există o tradiţie a convieţuirii diferitelor popoare. Aici trăieşte de sute de ani o importantă comunitate bulgară, care, prin efortul depus, prin promovarea tradiţiilor, obiceiurilor şi a culturii, şi-a adus contribuţia, alături de ceilalţi cetăţeni la dezvoltarea şi prosperitatea judeţului”, a declarat Liliana Oneţ, prefectul judeţului Timiş.

Uniunea a fost fondată în 1990 și este formată din mai multe filiale care funcționează în localități în care există cetățeni de etnie bulgară, de pe teritoriul întregului Banat.Bulgarii au apărut în Vinga în 1741, cand în zonă s-au stabilit circa 125 de familii. În 1749 își construiau deja o mănăstire și o biserică, iar aproape 150 de ani mai târziu în zonă trăiau aproximativ 5000 de bulgari. În cadrul evenimentului copii imbracati in port popular bulgaresc au prezentat un scurt program artistic.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/