Despre una dintre atracțiile aflate în județul Caraș-Severin, se spune că este unică în lume. Poate prin faptul că este realizată din marmura albă de Rușchiţa, asemuită cu cea de Carrara sau poate unică a fost inițiativa celor care au decis ridicarea și inaugurarea monumentului la 1 august 1937 la Rusca Montană.
Este vorba despre Clubul Turistic Bănățean, condus de primarul Caransebeșului de la acea vreme, Isac Rădulescu. Pe soclul său stă scris un îndemn: „Turistule ajuns sub poala pădurii/Aruncă necazul și patima urii/Încearcă să prinzi din legile firii/Scânteia divină: virtutea iubirii”.
De-a lungul timpului, mijlocul lunii august a devenit motiv de sărbătoare, astfel încât și în acest an Primăria și Consiliul Local Rusca Montană au organizat un eveniment la care au participat numeroși invitați, fii ai satului, localnici și persoane publice.
Despre monumentul turismului cu o înălțime de peste doi metri se știe că a fost strămutat în anul 1984, de pe amplasamentul de la Reschița la intrarea în Rusca Montană, în locul numit „Pârâul Mare”, acolo unde se află și astăzi. Iar pentru o mai bună vizibilitate, la noul amplasament aflat în buza unui deal, au fost create locuri de repaus, mici foișoare care asigură protecție iubitorilor de natură.
La monumentul turismului se poate ajunge pe Drumul Național 68, Caransebeș – Hațeg, până la Voislova, după care un drum județean asfaltat duce direct la monumentul aflat chiar la intrarea în localitatea Rusca Montană.