Producătorii de răchie din estul județului Timiș se pregătesc să dea drumul cazanelor și să extragă din prune tradiționala licoare, doar că în acest an recolta de prune a fost extrem de slabă, în special în satele din zona Făgetului, unde în alţi ani se rupeau prunii.
În acest localități există cel puțin 20 de cazane de mare capacitate, cele mai multe fiind la Românești, Pietroasa și Bethausen, câte patru în fiecare localitate.
„La câmpie, de la Lugoj înspre Timișoara, oamenii au în general cazane mici, de 70-100 de litri. Acolo și prunele se coc mai timpuriu și fermentează până în septembrie. La noi, fiind zonă submontană, fructele se coc mai târziu. Așteptăm să fermenteze cum trebuie și abia atunci punem în funcțiune cazanele. După 1 octombrie le dăm drumul.”, ne declară Ioan Faur din Curtea, proprietarul unui cazan de 200 de litri.
Celelalte sate care dețin astfel de instalații de produs răchie sunt Margina, Curtea, Bârna, Breazova, Tomeşti, Crivina de Sus, Botineşti, Zolt și Poieni, doar că prea puține dintre ele vor mai funcționa în această toamnă.
„Nu au fost prune deloc, nici în comuna Pietroasa, nici în comuna Tomești și nici în comuna Curtea. Anii trecuți, pe vremea asta începea să li se dea foc, dar acum nu a pornit niciunul. Am vrut să cumpărăm comină sau prune, dar nu am găsit. Ne bazăm pe ce am făcut acum un an sau doi. În privința producției de prune, așa an prost nu am avut demult.”, ne-a declarat Iosif Titel din Curtea.
În zona Lugojului, unde sunt mai mult cazane de capacitate mică, s-au mai găsit prune, însă insuficiente încât să satisfacă cerința pieței. Este și motivul pentru care prețul țuicii a crescut serios în această vară. Dacă un litru de răchie cu o tărie de 36-40 de grade se vindea în medie cu 20 de lei, acum el a ajuns la 25 de lei.