Orașul Bocșa începe încet, încet să se transforme într-unul civilizat, în care oamenii au parte de condiții de trai civilizate.
Proiectul care se referă la reabilitarea drumurilor a fost deblocat, astfel că în prezent zeci de străzi s-au transformat într-un mare șantier, spre surprinderea oamenilor. Aceștia cu greu pot crede ceea ce se întâmplă, mai ales că nu au avut parte niciodată de asfalt până în fața casei. „Nu am crezut niciodată că o să se asfalteze strada asta. Am 75 de ani şi am trăit tot cu speranţa că s-o face vreodată. Am zis că s-o face, dar până mor eu, nu! Şi nu pot să cred că se face, parcă tot trăiesc cu impresia că o rămâne aşa, neterminată”, spune Mihai Tacotă, unul dintre locuitorii orașului. Bărbatul locuiește pe Strada Înfrățirii, din Bocșa, însă și locuitorii de pe celelalte alei ale orașului sunt la fel de plăcut surprinși.
Zeci de străzi asfaltate
Pe lângă drumuri asfaltate, oamenii vor avea trotuare civilizate și rigole pentru scurgerea apei. De asfalt vor beneficia locuitorii de pe străzile: Pinului, Înfrățirii, Tineretului, Bucegi, Ceahlău, Retezat, Carpați, Aleea Școlii, Nucilor, Gorunului, Constantin Diaconovici, Ioachim Perian, Ioan Marcu, Zuia Cornel, Matei Corvin, Unirii, Liliacului, Bistriței, Iosif Velceanu, Grigore Alexandrescu, Pandurilor, Salcâmilor, Tronsonul 1, Tronsonul 2, Muncii, 1 Mai, Victoriei și Cireșilor.
„Situația proiectelor europene în orașul nostru a început să intre la normal, pentru că lucrurile s-au deblocat. Dacă până în momentul de față am avut probleme la fonduri și soluții tehnice, acum lucrurile sunt așa cum trebuie să fie. Deja se văd lucrările în oraș, unde mai multe străzi sunt în lucru. Unele dintre ele sunt în faza de bordurare și împietruire cu piatră concasată, urmând ca în perioada următoare să turnăm primul strat de asfalt, după care vom trece la construcția rigolelor. După ce vor fi realizate, vom veni cu stratul 2, care va fi unul de uzură, un strat fin, care va rezolva problemele pe străzile respective”, a declarat Eugen Cismăneanțu, primarul orașului Bocșa.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634857653774″]
Acesta apreciază că e unul dintre cele mai importante proiecte derulate în oraș. „Mai știu în același timp că cetățenii sunt oarecum speriați și mă întreabă dacă se mai toarnă asfalt sau ne oprim, pentru că a trecut campania electorală. Vreau să le transmit un mesaj cetățenilor: acest proiect va continua și, sper eu, undeva la sfârșitul lunii septembrie să îl finalizăm”, asigură edilul-șef, care a reușit să deblocheze situația complicată generată de Ministerul Dezvoltării Regionale, unde avizele pentru lucrări au stat degeaba pe masa secretarilor de stat pentru mai multe luni.
Pregătiri pentru accesare
Fondurile europene însă sunt un obiectiv important al actualei conduceri a orașului, astfel că sesiunea de accesare care va debuta în 2014 nu va prinde executivul nepregătit. De altfel, demersurile au început încă de acum. În plus, colaborarea transfrontalieră pe care Bocșa a stabilit-o cu Petrovac Na Mlavi din Serbia, pe lângă prietenie, are ca scop principal scrierea în comun a unor proiecte care pot aduce fonduri serioase comunității locale.