Șantaj politic și piedici în Consiliul Local Reșița. Fără alianța cu Partidul Verde nu s-ar fi făcut nici măcar un sfert dintre proiecte!

Nelu Popa vorbește deschis despre șantajul politic din Consiliul Local, în privința achiziționării depoului pentru tramvaie. Prezent în redacția Express de Banat, primarul Reșiței a mărturisit că în politică nu este deloc simplu, așa cum se vede uneori din afară, și că pentru obținerea a ceea ce îți dorești se fac până și compromisuri cu partenerii sau adversarii politici.

Popa a povestit momentul în care a fost nevoit, în actualul mandat, să cedeze PSD un post de viceprimar, altfel nu ar fi reușit să treacă un proiect de hotărâre decisiv pentru ceea ce avea să fie reintroducerea tramvaiului în municipiu.

„Depoul de tramvaie a fost înstrăinat în 2011, atunci când s-a decis să se taie garniturile, să se oprească transportul public cu tramvaiul și a cărei achiziție nu am putut să o fac până nu a avut PSD-ul un viceprimar. Chiar dacă le-am spus oamenilor clar: «Oameni buni, o să facem un proiect de 40 de milioane de euro care s-a dovedit ulterior un proiect de 60 de milioane de euro, că am prins și Calea Timișoarei, și autobuze electrice și așa mai departe. Și achiziția depoului de tramvaie de circa 500.000 de euro este eligibilă și vom primi banii de la Uniunea Europeană», ceea ce s-a dovedit ulterior real. Dacă nu aveam în spate un Consiliu Local care să aibă măcar o majoritate simplă, și pe asta am avut-o făcută cu verzii împreună, nu aș fi putut să fac poate nici un sfert din ce am reușit să facem ca proiecte europene până acuma.”, a spus Popa.Edilul-șef a explicat momentele prin care a trecut, înțelegând că pentru binele partidului și al comunității este nevoie de răbdare, tact și înțelepciune.

„Îmi amintesc episodul acela în care eram între ciocan și nicovală, adică nu puteam nici să cedez un viceprimar PNL, pentru că aș fi fost acuzat de colegii mei din partid, de la nivel județean sau la nivel național chiar că nu îmi apăr interesele politice, dar nici să fac ceva concret, convenabil mie. Și am găsit acea strategie prin care Paul Vasile, viceprimarul «verzilor» a acceptat să vină city manager și să cedeze locul său pentru o poziție de viceprimar PSD, chiar dacă în următoarele luni a fost destul de apostrofat de colegii lui de partid. Eu nu o să uit niciodată gestul pe care el l-a făcut și o să îi mulțumesc pe această cale și lui Paul și echipei cu care am lucrat, doamnei Potoceanu și lui Johnny Pârvănescu.”, a spus primarul Reșiței.

Popa a explicat de ce a însemnat pentru el acel moment în care s-a jucat soarta tramvaiului reșițean.

„Eu i-aș spune șantaj politic pentru că, dacă ții șase luni de zile un proiect de mare interes pentru comunitate, îl ții în stand-by, e realmente un șantaj. S-a dovedit ulterior, chiar dacă am avut promisiunea fermă că de aici înainte vom fi parteneri, nu vor mai fi discuții, am avut nenumărate alte dispute pe proiecte de hotărâri patrimoniale. Acolo unde aveam nevoie de două treimi și acolo aveam nevoie de voturi inclusiv de la partea de stânga, cei de la PSD dacă au putut să ne încurce nu s-au ferit să o facă, și ne-au încurcat.”, a rememorat Ioan Popa acele vremuri.