Multe dintre clădirile istorice din Timișoara sunt în pericol dacă are loc un cutremur. Nu există o strategie pentru a le consolida și nici un inventar al celor care sunt în risc. Anul 2023 poate aduce schimbarea!
Ministerul Dezvoltării va derula, anul viitor, Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Autoritățile locale trebuie să se grăbească pentru că finanțarea va fi acordată pe principiul primul venit – primul servit.
„Începând cu data de 3 ianuarie 2023, ora 10:00, solicitanții Programului au la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a încărca, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, cererea de finanțare, însoțită de raportul sintetic al evaluării seismice și de raportul de audit energetic, în cazul în care aceștia solicită finanțare integrată”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Pentru anul 2023, programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Nu se cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.
Vor fi incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. În vederea consolidării și reabilitării clădirilor, se pot finanța, de la bugetul de stat, inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute.
În Timiș, cutremurele sunt destul de rare și nu sunt puternice. Însă nu există nicio garanție că un seism de mare magnitudine poate lovi regiunea.