Sancțiuni timide pentru șmecherii din Clisura Dunării

Deși malul Dunării s-a umplut peste noapte de clădiri private în care timișorenii își petrec liniștiți vacanțele de vară, cei dn conducerea Parcului Natural Porțile de Fier au aplicat doar patru amenzi în acest an. Casele ocupă tot malul fluviului, taie accesul la luciul apei, iar dejecțiile se varsă în parcul natural.

Fenomenul construcțiilor ilegale din Clisura Dunării a luat amploare. În timp ce administrația județeană și primăriile sunt limitate atunci când vine vorba despre despre investiții și nu primesc avizul pentru mediu, privații își fac de cap. Cumpără o bucată de teren, pe care apoi o transformă într-o adevărată reședință de vacanță. În ultimii ani, șefii de la Parcul Natural Porțile de Fier au început să sancționeze clădirile ridicate peste noapte de cei cu bani, pentru care regulile nu sunt aplicate ca la carte. „Numai anul trecut am aplicat 11 amenzi, iar anul acesta 4. Da, acele construcții sunt ilegale”, recunoaște Marin Jiplea, șeful Parcului Natural. Pentru că demolarea clădirilor nu este domeniul lor de activitate, „bombele ecologice” au luat amenzi, dar se ridică în continuare semețe pe malul Dunării.

Proiect obstrucționat de reguli de mediu
Nu de aceeași indulgență se bucură administrația locală din Berzasca, unde urmează să se ridice locuințele lacustre. Proiectul este unic în România, dar deși primii piloni sunt deja în Dunăre, lucrurile stagnează. “Sperăm ca odată cu finalizarea acelui studiu, inițiat de Consiliul Județean, care ne explică foarte clar ceea ce trebuie să facem și ce nu, lucrurile să se lămurească”, a spus Petru Furdui, edilul șef al comunei. Momentan, primarul spune că nu are nici bani ca să continue investiția, astfel că obținerea avizelor de mediu este acum cea mai mică problemă a administrației locale.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/