Sănătatea, un lux pe care puțini și-l pot permite!

mita medic

Taxele introduse de medicii de familie completează peisajul sistemului de sănătate din România, care se transformă încet, dar sigur, într-un lux din ce în ce mai costisitor.

După ce anul trecut a intrat în vigoare sistemul de coplată, medicii de familie au ajuns să taxeze și cele mai neînsemnate bucăți de hârtie pe care pacienții le cer. Acest sistem va duce, cu siguranță, la limitarea accesului la serviciile medicale și încurajarea birocrației.

Reșițenii nu au scăpat nici ei de obligația de a-i plăti pe medicii de familie, chiar dacă sunt asigurați. Cabinetele medicale din Reșița și-au tapetat ușile cu afişe care anunță că oricine are nevoie de o consultație fără programare sau de vreo adeverință sau bilet de trimitere este automat taxat. Sumele pe care pacienții sunt nevoiți să le scoată din buzunar se încadrează între zece și cincizeci de lei.

Situația este una în ascensiune, din nefericire pentru cetățeni, care nu au de ales decât să intre pe ușile cabinetelor medicale cu portofelele pline. Contractul cadru prin care medicii cărășeni funcționează nu permite consultarea gratuită decât a unui număr de 20 de pacienți pe zi. Restul bolnavilor care au nevoie de un consult sau chiar de o simplă adeverință sunt taxați în funcție de prețurile pe care fiecare medic în parte le stabilește. Acest lucru justifică și cozile interminabile pe care reșițenii le formează în fața unităților medicale. Sănătatea a devenit o competiție pentru servicii medicale fără plată, chiar dacă toți pacienții sunt asigurați.

,,Fiecare medic are un număr de 20 sau 24 de consultații gratuite pe zi. Dacă mai necesită și alții peste acest număr o consultație sau un bilet de trimitere, pot fi consultați dar doar pe bani, chiar dacă sunt asigurați. Plata se face pe baza unei chitanțe, iar acești bani se impozitează”, a declarat Maria Preda, președinte al Asociației Medicilor de Familie Caraș-Severin.

Fiecare își stabilește, după rațiuni proprii, sumele cerute pacienților

Situația ridică mari semne de întrebare, mai ales că fiecare medic de familie în parte își poate stabili propriile sume cerute pacienților. Așadar, medicii calculează valoarea taxelor în funcție de serviciile pe care le prestează. Mai grav este atunci când asigurații sunt obligați să plătească adeverințele și biletele de trimitere eliberate, fără a fi consultați în prealabil. În astfel de cazuri, din ce în ce mai dese, pacientul oferă bani pentru o simplă semnătură pe o bucată de hartie. Acest lucru nu doar că neglijează sănătatea cetățenilor, dar și contravine cu normele medicale pe care medicina de familie le presupune.

,,Fiecare medic își trece pe ușă prețurile în funcție de serviciul pe care îl prestează. Atunci când cineva îți cere o adeverință pentru bazin, de exemplu, el trebuie consultat, deci o adeverință ar trebui să presupună automat un consult medical. Pentru orice adeverință, medicul este obligat să consulte pacientul înainte”, a mai menționat Maria Preda.

Reșițenii trebuie să știe că, pentru o vizită fără programare la medicul de familie, trebuie să scoată din buzunare între cinci și cincisprezece lei. De asemenea, sumele pe care trebuie să le plătească pentru orice adeverință, motivare sau bilet de trimitere se încadrează între zece și treizeci de lei. Nici consultațiile la domiciliu nu au scăpat de taxare. Pentru cei care nu pot ajunge la cabinet și au nevoie ca medicul de familie să presteze servicii medicale la ei acasă, este bine de știut că o astfel de consultație poate costa până la cincizeci de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/