Relația dintre președintele Romeo Dunca și conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița nu pare să se mai facă bine niciodată. Vorbe grele au fost aruncate și ieri în sala Consiliului Județean, acolo unde cele două părți s-au întâlnit pentru a discuta un subiect sensibil: plata arieratelor unității medicale.
Orice întâlnire între Romeo Dunca și Alina Stancovici se lasă cu vorbe regretabile și cu scântei. Dacă participă și Adina Miloș, directorul financiar, lucrurile devin de-a dreptul incendiare. Stilul coleric al președintelui Consiliului Județean, care vede în ceilalți niște hoți și mincinoși, nu se schimbă nici atunci când stă de vorbă cu două doamne. O demonstrație „de toată frumusețea” a avut loc marți, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, acolo unde cele două părți s-au întâlnit pentru a rezolvat problema datoriilor spitalului.
După ce s-a tranșat transferul celor 14,6 milioane de lei, veniți de la București, dar blocați la Consiliul Județean, au urmat discuții despre alte facturi. În speță, facturi pe care Aquacaraș le-ar fi emis în luna septembrie 2022 pentru mai multe lucrări, dar pe care conducerea spitalului le-a luat în evidență abia în luna februarie 2023. Romeo Dunca spune că s-a acționat așa pentru ca arieratele spitalului să nu pară și mai mari decât sunt la final de 2022.
În apărarea lor, managerul Alina Stancovici și directorul economic, Adina Miloș, au explicat că atunci când au fost emise facturile în cauză altcineva era la conducerea spitalului: Cosmin Librimir și Violeta Florea. Doar că, spune președintele Romeo Dunca, în luna decembrie societatea Aquacaraș a revenit prin e-mail la Spitalul Județean amintind de cele cinci facturi restante. Bineînțeles, în acest punct al discuției tonul era deja ridicat, fapt care a determinat-o pe Alina Stancovici să reacționeze: „De ce trebuie să jigniți de fiecare dată? Eu v-am jignit cu ceva acum? De ce trebuie să jigniți mereu? Ăsta e modul de dialog cu spitalul? (…) Și dacă 5 minute vorbiți frumos cu noi, în al șaselea trebuie să ne jigniți.”
„Prin poziția dumneavoastră mă jigniți. Îmi jigniți inteligența. Dumneavoastră induceți în eroare mereu. Nu ați făcut nimic și vă spun de ce: pentru a nu apărea la arierate și a distorsiona rezultatul financiar al anului respectiv, că ați vrut să închideți bine anul. De asta ați făcut-o. Au fost înregistrate în registratura spitalului din septembrie și dumneavoastră nu le-ați înregistrat la arierate.”, a fost replica președintelui Dunca.
Într-un moment de respiro în care șeful CJ a ieșit din sală pentru a aduce raportul privind facturile Aquacaraș, managerul Alina Stancovici a oferit detalii despre lucrările societății de apă-canal. „Lucrările acestea sunt făcute în luna august. În luna august nu eram pe funcție nici eu, nici doamna Miloș. La un moment dat era vorba de lucrări de schimbări la rețeaua de apă și canal de la Staționarul 3. Dacă vă uitați în mass-media cred că o să vedeți cu toții acest moment în care Aquacaraș este alături de comunitate, de spital. Nu putem spune, Aquacaraș a făcut și lucruri bune pentru spital, nu negăm cât de puțin acest lucru. Și, pe de altă parte, s-au pus acele containere în curtea Staționarului 1 unde urma să funcționeze UPU și funcționează, de altfel, și s-au făcut racordurile de apă și canal. La fel, îmi amintesc că am văzut în mass-media locală că Aquacaraș face pro bono acest lucru, alăturându-se voluntariatului și comunității pentru a ajuta spitalul. Mai târziu, în 16 februarie, am primit aceste facturi. De aici toată problema. Se pare că nu a fost pro bono, atât timp cât sunt venite facturile.”
Directorul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, ne-a precizat în schimb că lucrările pro bono nu s-au facturat, cele 5 facturi emise nu fac referire la activitățile voluntare. Suma totală restantă pentru serviciile prestate se ridică la circa 400.000 de lei.
Nici Romeo Dunca nu știa că acele lucrări ar fi fost executate pro bono de Aquacaraș. „Eu nu am auzit niciodată că sunt pro bono. Ei au răspuns la solicitările spitalului, au făcut și la 1 noaptea, dacă atunci a fost nevoie. Dovada că nu e nimic pro bono este că în februarie aceste facturi au fost înregistrate. Dacă erau pro bono, nu erau înregistrate nici în februarie. (…) Aquacaraș nici nu a aplicat penalități la aceste facturi care nu au fost înregistrate în contabilitate.”.
Insistența președintelui Consiliului Județean și tonul pe care le-a vorbit a scos-o din sărite pe Adina Miloș, care a dezvăluit informații șocante din interiorul unității medicale.
„Nu-mi contestați abilitățile și nu mă subestimați, vă rog frumos, pentru că știu foarte bine despre ce e vorba acolo. De ce țineți atât cu Aquacaraș? Avem atâtea probleme la spital. Nu avem un medicament, domnule președinte! Pe ATI oamenii mor în momentul de față! Nu avem un medicament, o mănușă, material steril, seringi, un antibiotic. Domnule președinte, credeți-ne, este grav! Cu Aquacarașul este nimic pe lângă ce se întâmplă în spital, mor copii, mor pacienți în ATI, în Oncologie. Haideți să vedeți cum arată!”
„Mințiți cu nonșalanță. Mințiți! Mințiți! Mințiți!”, i-a răspuns Romeo Dunca.
Adina Miloș: „Nu vă mai permit să mă jigniți. M-ați făcut proastă, m-ați făcut în toate felurile. Nu vă mai permit! Ne țineți la lucru să muncim până la 10 seara degeaba, că nu faceți ce trebuie.”
Romeo Dunca: „Sunteți o mincinoasă. Incredibil pe mâna cui a ajuns spitalul!”
Adina Miloș: „Incredibil pe mâna cui a ajuns acest județ care a ajuns praf.”
Romeo Dunca: „În piață ar fi trebuit să mergeți.”
Adina Miloș: „Mergeți dumneavoastră și nu mă mai jigniți, domnule președinte, nu mă subestimați.
Romeo Dunca: Sunteți o mincinoasă.
Adina Miloș: Și dumneavoastră unul mai mare. Cel mai mare al județului. Omul care a pus acest județ pe butuci.”
În acești termeni s-au derulat majoritatea întâlnirilor dintre cele două părți, semn că nu există cale de împăcare, chiar dacă la mijloc este sănătatea pacienților dintr-un județ întreg. Ba mai mult, președintele Romeo Dunca susține că are consemnate mai multe nereguli care ar fi fost comise în interiorul spitalului, așa că nu este exclus să asistăm la o nouă înlăturare a Alinei Stancovici de pe funcția de manager, urmată, cel mai probabil, de un nou proces.