Peste 280 de cărășeni s-au alăturat misiunilor ISU „Semenic”, în calitate de voluntari, în cei nouă ani de program „Salvator din pasiune”.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin a dat startul unei noi sesiuni de înscriere în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune” – un proiect dedicat celor care doresc să se implice activ în sprijinirea comunității și să învețe cum să salveze vieți.
Potrivit ISU „Semenic”, activitatea presupune parcurgerea unor etape de pregătire, înainte ca voluntarii să poată participa la misiuni alături de echipajele profesioniste. Instruirea include teme introductive despre structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și noțiuni și tehnici de acordare a primului ajutor în diverse situații.
De la lansarea acestui program, în urmă cu nouă ani, peste 280 de voluntari din județ s-au alăturat echipajelor ISU „Semenic”, învățând să acorde primul ajutor, să intervină în situații de urgență și să acționeze cu responsabilitate și curaj.
În prezent, în cadrul ISU „Semenic” acționează 88 de voluntari: 37 la Detașamentul de Pompieri Reșița, 40 la Detașamentul de Pompieri Caransebeș, 8 la Secția de Pompieri Oravița și 3 la Secția de Pompieri Moldova Nouă.
Cine poate deveni voluntar?
Pentru a se înscrie în program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente:
Dosarele se depun personal, până la data de 30 aprilie 2025, la sediul inspectoratului din municipiul Reșița, str. Castanilor, nr. 123, după următorul program: luni, miercuri și joi: 08:00 – 16:00; marți și vineri: 08:00 – 13:00, informează ISU „Semenic”.
În cadrul acestui program, voluntarii sunt ierarhizați în următoarele clase de competență:
Voluntar I pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cărora li se asigură participarea la cursurile de prim-ajutor de bază (fără echipamente medicale) și care nu participă la activități ce le-ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală. După împlinirea a 120 de ore de voluntariat și absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare;
Voluntar II pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care sunt pregătite în vederea participării la intervenții, în funcție de nevoile operative. După efectuarea a 120 de ore de voluntariat, li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare.
Voluntar III pentru cei care dispun de contract de voluntariat de cel puțin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat și au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competență li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, cu competențe extinse.
Voluntar IV pentru persoanele care dispun de contract de voluntariat de cel puțin trei ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat și au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competențe extinse.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la numărul de telefon 0255 211 213, interior 27118, sau puteți accesa site-ul oficial