În spitalul din Reșița s-a făcut chetă pentru ca salvările să nu fie interzise pe străzile orașului!
„Medicamentul” Laza a pus pe picioare cea mai mare unitate spitalicească din Caraș-Severin, dar asta nu înseamnă că a scăpat de toate bolile trecutului. „Nu s-au eradicat toate problemele în 3 luni, nu ai cum. Și mai ale fără bani, că, așa cum e știe, noi trebuie să plătim arierate.
Am fost pus în postura de a opri salvările, pentru că nu pot face un ordin de plată de 175 de lei pentru un ITP la o salvare! Trimit OP-ul la Finanțe, semnat, am banii și Finanțele mi-l scot din listă că nu e arierat. Eu ce să fac? Nu am asigurări la salvare! Principala mea acțiune e pe arierate și pe aducere de bani în spital ca să pot să funcționez normal. Deocamdată punem bani de la noi, facem chetă și plătim noi din buzunar. Consiliul Județean nu poate să-mi dea bani, că intră în arierate.”, a dezvăluit managerul interimar Mircea Laza la Express Live.
Bolile trecutului sunt însă mult mai multe la Spitalul Județean de Urgență Reșița, iar unele dintre ele ar fi fost ascunse, necunoscute, până în momentul unei diagnosticări la sânge făcute de Mircea Laza. „Nu se puteau spune toate lucrurile pentru că erau multe. De exemplu, cele 2 tranșe de 18 milioane de lei pe fonduri europene. Colac peste pupăză, se dau niște bani, drepturi ale oamenilor, printr-o hotărâre judecătorească, 8 milioane drepturile salariale, fără ca noi să facem demersuri să le luăm de la minister. Le-au dat din banii spitalului și acum vine Curtea de Conturi și îmi spune mie că îmi dă 6 luni la dispoziție să rezolv problema. În 28 decembrie 2021 se emite o factură pe niște ventilatoare, nu mai are timp fosta conducere să o recepționeze, iese din bugetul anului 2021 și rămânem datori cu 1,7 milioane. În 2022 nu face nimic, în 2023 nu face nimic până în luna mai, când vine poprire pe salariu. Vine poprirea pe conturile spitalului, implicit pe salarii. Eram pus în situația de a nu plăti salariile. O chestie pe care nu am știut-o.”, a mai detaliat Mircea Laza din tumorile neștiute ale Județeanului de la Reșița.
În ceva mai mult de 3 luni, Laza spune că a stins substanțial din arierate, de la 19 milioane, la 2,5 milioane lei. Cum a fost posibil? Nimic ieșit din comun, recunoaște managerul: „Am muncit și am pus oamenii la treabă. Am făcut actele pe care ni le-au cerut, le-am depus, s-au verificat. Spitalul depusese dosarul de finanțare, dar au venit 59 de clarificări. Noi le-am răspuns în câteva zile și am retrimis. Au mai venit două și le-am rezolvat și pe acelea. Apoi au venit banii!”