La Timisoara se dezbate salvarea patrimoniului din Băile Herculane

baile herculane dezbatere la Timisoara
timisoara capitala 2023

Prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România are loc, în aceste zile, la Timișoara, iar Băile Herculane sunt punctul țintă în cadrul  evenimentului „Heritage First! But when?”

Evenimentul cultural de la Timișoara reunește arhitecți, artiști, antreprenori, designeri și voluntari, toți sub același crez, de  a contribui la salvarea Băilor Herculane.  „Heritage First! But when?” eveniment satelit al Heritage First! aduce în fața publicului două expoziții de arhitectură și ilustrație, prezentări și conferințe, proiecții video și un eveniment “Meet the Artist”, în prezența Christinei Cizmaș. Acțiunea, ce se desfășoară la FABER Timișoara, cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial, conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega printr-o rezidență artistică mobilă, cât și prin abordări colaborative de specialitate, definită de ateliere de lucru și conferințe.

Cele două orașe sunt legate de o istorie comună Europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane – inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.

„Heritage First! But when? vine cu răspunsuri la provocările cu care se confruntă stațiunea Băile Herculane ca urmare a dezbaterilor din cadrul conferințelor și prezentărilor organizate în luna septembrie, parte din Bienala Heritage First!. Soluția pe care o vedem noi, ca echipă, pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului este cooperarea între administrația locală, sectorul privat și societatea civilă reprezentată prin organizații neguvernamentale, membri ai comunității locale și profesioniști în domeniu. Heritage First! are ca scop crearea cadrului prin care această cooperare să se întâmple.

Dorim să propunem soluții viabile pe teme de interes pentru stațiune,, iar apoi să invităm la consultări comunitatea locală care dorește să fie implicată în proiectele care transformă în bine orașul de pe Valea Cernei. Ne bucurăm să avem alături de noi reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din România, profesioniști în domeniul lor de activitate, voluntari, creatori de conținut și antreprenori. Este un semnal că Băile Herculane poate trece într-o etapă de maturizare atât ca brand, cât și ca proiecte de dezvoltare urbană, culturală, socială și turistic”, declară Oana Chirilă, președinte Asociația Locus și coordonator Herculane Project.

La Timisoara, dezbatere despre patrimoniul din Baile Herculane

Ziua de 17 noiembrie a adus în fața publicului, conferințe și prezentări din partea unor invitați precum Ștefan Bâlici – președintele Ordinului Arhitecților din România, Irina Iamandescu – director adjunct Institutul Național al Patrimoniului, Vlad Căpușan – antreprenor și investitor ce restaurează Hotelul decebal Herculane, Florin Băzăvan – CSO grup hotelier Bacolux România, cât și din partea altor invitați speciali, și din partea Herculane Project. În partea a doua a evenimentului invitații și participanții au dezbătut idei și soluții pentru Băile Herculane, în grupuri de lucru tematice.

Sâmbătă, 18 noiembrie, cu începere de la ora 11.00, este planificată pentru prezentare perspectiva artistică de interpretare a patrimoniului, prin prezentarea lucrărilor rezultate în cadrul  rezidențelor artistice, desfășurate pe parcursul verii, la Băile Herculane, ale artiștilor invitați: Suzana Dan, Levente Kozma și Alin Rotariu.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

La Timisoara, dezbatere despre patrimoniul din Baile Herculane

Un eveniment special și inedit va fi întâlnirea cu Christine Cizmaș care, împreună cu Ioachim Stroe și colegii de la casa de producție We are Basca, a parcurs în toamna acestui an drumul ce leagă Timișoara de Băile Herculane și a documentat oamenii întâlniți pe traseu. Rezultatul? Un film a cărui lansare e planificată pentru anul viitor, în 2024, despre care vom afla la evenimentul din Timișoara, unde cadre din arhiva materialului video și povești adunate pe drum vor fi dezvăluite.

Curajul de a parcurge un drum care te întristează. De a înfrunta o imagine care s-a șters și deteriorat. Dar, acești pași îi faci în acest prezent, cu ceea ce ești acum, cu un bagaj plin de emoții și mai ales bucurie de viață. Că ești. Decrepirea are rolul de a instiga reconstrucția materială și imaterială”, declară Christine Cizmaș cu ocazia desfășurării Heritage First! But when?

Accesul la evenimente este gratuit, iar programul poate fi accesat pe www.heritagefirst.ro.

Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei, se va pregăti lansarea unui lungmetraj emoționant și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.

 

untitled design set 970x90 px