Salvarea Colterm ar putea veni de la Ministerul Energiei. Grindeanu: Se lucrează la o soluție

colterm 2

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat, vineri, la Timișoara, că o soluție salvatoare privind furnizarea căldurii ar putea veni de la Ministerul Energiei în perioada imediat următoare. În ceea ce privește suma de 130 milioane lei cerută de Primăria Timișoara pentru Colterm, Grindeanu susține că banii pot fi alocați doar din fondul de rezervă al Guvernului.

Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că Ministerul Energiei lucrează la o soluție, astfel încât toate orașele care au sisteme de termoficare să nu mai aibă probleme în ceea ce privește furnizarea căldurii și a apei calde.

Vreau să fiu foarte clar: va trebui găsită o soluție inclusiv pentru municipalități, astfel încât să fie depășită această perioadă. Dar sigur și municipalitățile trebuie să facă anumiți pași. Știu că se lucrează în acest moment la Ministerul Energiei, s-ar putea să fie chiar un grup interministerial, astfel încât o soluție să poată să vină în cel mai scurt timp”, a afirmat ministrul Transporturilor.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

De asemenea, Sorin Grindeanu a precizat că cei 130 de milioane de lei pe care Primăria Timișoara i-a cerut de la Guvern pentru Colterm pot fi alocați doar din fondul de rezervă.

Ministrul Transporturilor a mai adăugat că nu doar Timișoara se confruntă cu probleme în furnizarea căldurii, ca urmare a creșterii prețului la gaz, dar că primăria din capitala Banatului este singura din țară care mai are de plătit și o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele verzi necesare pentru Colterm.

Nu este o situație care să fie unică doar în orașul nostru. O soluție, și nu aș vorbi doar de Timișoara, trebuie să existe pentru toată lumea. Este clar în acest moment, pe de o parte, că există orașe care țin foarte jos prețul la gigacalorie și atunci subvenția este foarte mare, nu contribuie cu aproape nimic și atunci iau niște bani și îi mută dintr-o parte într-alta. Pe de altă parte, în plus față de anul trecut, anul acesta au sărit foarte mult prețurile la energie electrică și la gaz, deci este încă o presiune. Iar în Timișoara mai este ceva. Înțeleg că mai este în plus pe Colterm, față de alte municipalități, și acea amendă de 21 milioane euro, care, mă rog, alte municipalități nu o au. Asta este o chestiune care ține doar de Timișoara și de deciziile luate la nivel de Adunarea Generală a Acționarilor, de Consiliile de Administrație și de cei care administrează aceste lucruri”, a declarat Sorin Grindeanu.

banner 970 x 250