Salariul, echilibrul între viața personală și cea profesională, respectiv o relație bună cu managerul sunt criteriile care contează cel mai mult pentru români când vine vorba de alegerea unui job, arată un studiu publicat de ejobs.ro.
Românii au regândit modul în care se raportează la carieră și job, în ultima perioadă, arată studiul realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group și eJobs.ro.
Spre deosebire de situația la nivel global, unde angajații pun cel mai mare preț pe stabilitatea oferită de job – apoi echilibrul între viața personală și cea profesională, pe trei – salariul -, în România, stabilitatea ocupă locul al patrulea în clasamentul realizat de angajații români. Pentru români e important când aleg un loc de muncă și: relația cu colegii, nivelul de apreciere pe care îl primesc pentru prestație, oportunitățile de dezvoltare profesională, sensul muncii lor, reputația angajatorului și numărul de zile de concediu pe care îl primesc.
„Nu poate fi detronată importanța salariului, dar, dincolo de acest criteriu, toate celelalte care cântăresc greu în ochii angajaților țin mai degrabă de relaționare, de cultură organizațională și de reputație decât de stimulente materiale concrete.”, declară Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.
Raportarea la job diferă în funcție de vârsta angajatului. Spre exemplu, pentru cei care au 20 de ani contează compatibilitatea dintre valorile pe care ei le au și cele ale potențialului angajator. Cei din segmentul de vârstă 31-40 de ani pun preț în primul rând pe echilibrul între viața personală și cea profesională. De la 51 de ani în sus e esențială relația cu colegii și aprecierea angajatorului pentru munca prestată.
„Fluctuațiile pieței muncii, la nivel internațional, au făcut ca 2023 să fie primul an în care să vedem că siguranța locului de muncă apare atât de sus în alegerile respondenților. În anii anteriori, mult mai importante erau recunoașterea meritelor în interiorul companiei sau relația cu echipa.”, a mai explicat Roxana Drăghici.
Studiul a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, printre care și România, care a furnizat răspunsuri din partea a 1.047 de participanți. Răspunsurile au fost colectate de The Network, alături de platformele de recrutare afiliate la nivel internațional și prelucrate de Boston Consulting Group.