Salarii bombă de peste granițele țării pentru medici

spital

Salariile mari oferite de spitalele europene lasă în ceață ofertele din cadrul spitalelor românești. Peste 5.000 de euro pe lună primește un medic specialist în țările din Europa.

În momentul de față, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă are o ofertă care trimite medici cărășeni în Danemarca și Suedia, pentru salarii ce depășesc 5.000 de euro pe lună. „Salariul de bază pentru un medic specialist este în jur de 82.833 euro anual, plus suplimente, iar pentru un medic consultant este de aprox. 93.577 euro brut anual, plus suplimente”, informează AJOFM Caraș-Severin. Discrepanța este uriașă față de oferta din spitalele locale, unde salariul unui medic specialist nu depășește 500 de euro.

La ora actuală, în Danemarca se caută medici specialiști psihiatri. Pe lângă salariul foarte mare, alegerea unui astfel de job este întărită și de condițiile foarte bune ce fac parte din pachetul slujbei, pentru că țările din Europa se gândesc la toate. „Oferta cuprinde și cursuri gratuite de limba daneză în prima parte a contractului de muncă. Salariul este plătit în această perioadă. De asemenea, asistență la găsirea unei locuințe, la îndeplinirea formalităților (obținerea autorizației daneze pentru medic specialist, permis de ședere etc.), la găsirea unui loc de muncă pentru partenerul de viață, la găsirea unei școli pentru copii, mentorat profesional și social”, mai consemnează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Deși cereri din partea medicilor cărășeni pentru astfel de oferte în țări străine nu au fost înregistrate anul trecut, se știe că medicii cărășeni fie rămân în centrele universitare unde au urmat cursurile facultății de medicină, fie obțin din acel oraș o ofertă spre țările calde. Ideea este că în județ medicii lipsesc, iar condițiile oferite de țările europene depășesc cu mult ceea ce ar putea obține un medic în țară.