După aprobarea grilei de salarizare în Primăria Caransebeș unii vor râde, alții,.. foarte mulți de altfel, vor plânge. Prețul majorării salariale din Primăria Caransebeș este restructurarea.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din Aparatul Propriu de Specialitate al Primarului, Aparatul Permanent al Consiliului Local și din serviciile publice subordonate acestuia, aprobat de Consiliul Local, aduce unele modificări în Primăria Caransebeș. Potrivit primarului Felix Borcean, majorările salariale conform legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice vor atrage unele schimbări majore în instituția pe care o conduce. Până la sfârșitul anului din cei 170 de angajați ai Primăriei și Serviciilor conexe vor rămâne 100, în cel mai fericit caz 120-130 de angajați.
„Ne dorim o oarecare restructurare, dar nu vrem să afectăm numărul posturilor din Primărie. Grila care am aprobat-o este strict pentru două – trei luni după care vom proceda la modificări. Din punctul meu de vedere această restructurare o văd ca și o eficientizare a activității Primăriei, adică cu mai puțin personal și mai multe sarcini, angajații rămași, cărora le-am crescut salariile, conform legii cu sume de la 100 până la 700-800 de lei la salariul pe care-l primeau până acum, ar trebui să fie mai responsabili și mai eficienți în lucrul cu cetățeanul”, a menționat Felix Borcean, care a mai adăugat că schimbările vor fi diverse de la comasarea unor compartimente până la renunțarea la sporul pentru șefii de compartimente, care nu vor mai avea funcție de conducere.
Grupul PSD, redus din cauza vacanțelor din această perioadă, s-a abținut de la votul acei proiect de hotărâre, pe motiv că la o analiză mai amănunțită se observă o discrepanță foarte mare între angajații de rând și șefii de compartimente, sau de societăți aparținând Consiliului Local cum ar fi Cazare și Servicii, sau Transal Urbis.
„Sunt salarii la directori care depășesc 5.000 de lei, lucru care nu este normal dacă sunt plătiți din banii cetățeanului. Ce mare răspundere are directorul de la Cazare și Servicii? de exemplu”, a precizat consilierul PSD Gavrilă Ardelean.
Noua grilă de salarizare prevede că nivelul veniturilor salariale se stabilește pentru angajații Primăriei fără a depăși nivelul indemnizației lunare a viceprimarului care este de 7.975 lei. Salariile de bază vor fi diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații, astfel salariul de bază al secretarului (juristului) Primăriei este de 7.830 de lei, al arhitectului șef de 7.685 de lei, a directorului executiv 5.800 lei, a unui șef de serviciu de 4.495 de lei și a unui șef de birou de 4.060 lei, un referent va avea salariul între 1.777 lei și 2.213 lei, iar un muncitor calificat, grad I va avea un salariu de între 1500 și 1806 lei. Salariul de bază al primarului va fi de 9.425 de lei, iar directorii de servicii, cum ar fi Piața Gugulanilor, Poliția Locală, Serviciul Public de Întreținere și Reabilitare, sau Serviciul Public de Asistență Socială vor beneficia de un salariu de bază de 5.800 de lei.